|

"Pozdrav iz Bosne i Hercegovine"

"Pozdrav iz Bosne i Hercegovine"
1
S
Sarajevo-x.com
2.12.2009. u 21:40
11
komentara
1

dijeljenja
1/5 (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
2/5 Magbul Škoro (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
3/5 (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
4/5 Vanja Muhović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
5/5 (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Bošnjačkom institutu u Sarajevu večeras je promovirana monografija "Pozdrav iz Bosne i Hercegovine" autora Magbula Škore. Monografiju su promovirali profesori Fra Luka Markešić, Omer Ibrahimagić, Besim Spahić, akademik Ljubomir Berberović i ambasador Austrije u BiH Donatus Köck. Promociju je izvođenjem sevdalinki uz saz "začinio" Vanja Muhović.
Monografija je plod dugogodišnjeg rada Magbula škore na prikupljanju razglednica iz Austrougarskog perioda u BiH, a "Pozdrav iz Bosne i Hercegovine" u dva toma kroz fotografije sa razglednica prikazuje predjele, ljude, običaje, saobraćaj i svakodnevni život BiH u periodu 1878.-1918. godine.

Osim živopisnih razglednica koje je Škoro sakupljao nekoliko decenija, u monografiji se mogu naći podaci iz popisa stanovništva iz tog perioda i obuhvata oko 4.000 geografskih pojmova te opširne statističke podatke iz kotara iz kojih se BiH u to vrijeme sastojala.

Nakon uspješnog izdanja monografije "Pozdrav iz Sarajeva" koja je sadržala više od 2500 razglednica Sarajeva iz Austrougarskog doba, te njenog drugog proširenog izdanja, "Pozdrav iz Bosne i Hercegovine" je treće Škorino djelo iz kojeg ovaj strastveni sakupljač kroz razglednice i kratka tumačenja uz svaku od njih na slikovit način govori o prošlosti BiH.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...