Nakon 22 godine
4

Povratak Sarajevskih večeri muzike

FENA
Sarajevske večeri muzike (SVEM) bit će održane nakon 22 godine pauze od 8. do 12. maja.

Tim povodom su o 18. SVEM-u govorili na danas upriličenoj konferenciji za novinare Nino Verber, predsjednik Fondacije za muzičke umjetnosti, prodekanesa Muzičke akademije u Sarajevu Mirjana Papić i dirigent Ivo Lipanović. Nino Verber podsjetio je na historijat SVEM-a koji je trajao od 1972. do 1990. (s jednom godinom prekida).

Novi SVEM je kako je Verber istakao bilo teško obnoviti.

Kad je riječ o kvaliteti on je istakao da će se naći među najznačajnijim festivalima u regiji.

Ove godine treba izdvojiti Edina Karamazova, koji će osim solističkog koncerta održati i majstorske kurseve za gitarsite, Krakovski gudački kvartet te Simfonijski orkestar RTV Slovenija s izuzetnim solistima Sabinom Cvilak (sopran) te Zoranom Todorovićem (tenor) koji će također održati svoje radionice.

Veber je skrenuo pažnju na prvu izvedbu Rekvijema od Gabrijela Faure koja će biti upriličena u dva dana prvi put 9. maja i repriza naredni dan.

Koncerti će biti održavani u Narodnom pozorištu i Bosanskom kulturnom centru.

Kako je Verber istakao ovaj koncert u BKC-u je prilika da se skrene pažnja da je riječ o prostoru koji bi mogao biti koncertna dvorana.

Prema ranije urađenim studijima otvaranjem kupole nekadašnjeg Templa, a današnjeg BKC-a koja je sada horizontalno pregrađena, dobila bi se najakustičnija sala u regiji.

Mirjana Papić istakla je da ponovno oživljavanje SVEM-a daje značajan doprinos i muzičkoj prepoznatljivosti Sarajeva.

Kako je rečeno na pres-konferenciji prihodi od ulaznica bit će iskorišteni za stipendiranje ili neku drugu vrstu pomoći mladim talentima.

Ivo Lipanović uputio je komplimente učesnicima ovogodišnjih Sarajevskih večeri muzike.

A na 18. SVEM-u učestvovat će studenti Muzičke akademije Sarajevo, Sarajevska filharmonija, Hor Opere Narodnog pozorišta, solisti Aida Čorbadžić (Sarajevo), Ljubomir Puškarić (Zagreb), Sabina Cvilak (Ljubljana), Zoran Todorović (Beograd ), Simfonijski orkestar RTV Slovenije, Edin Karamazov i kvartet Krakovske filharmonije.