Kultura
6

Povratak Mikea Leigha na Sarajevo Film Festival

Klix.ba
Sarajevo Film Festival će prvi put nakon uspjeha u Cannesu, gdje je glavni protagonista Timothy Spall osvojio nagradu za najboljeg glumca, prikazati film "Gospodin Turner" i ugostiti slavnog reditelja Mikea Leigha.

Podsjećamo, Mike Leigh dobitnik je Počasnog Srca Sarajeva 2006. godine.

Film će biti prikazan u okviru programa Specijalne projekcije. "Gospodin Turner" istražuje zadnjih četvrt vijeka života velikog, ali i ekscentričnog britanskog slikara J.M.W. Turnera (1775-1851).

Duboko pogođen smrću svog oca, voljen od svoje kućne pomoćnice koju uzima zdravo za gotovo i povremeno seksualno iskorištava, on sklapa blisko prijateljstvo s gazdaricom sa obale, s kojom na kraju živi u tajnosti u Chelseaju, gdje i umire.

U isto vrijeme on putuje, slika, boravi u gostima na aristokratskim imanjima, posjećuje bordele, popularan je, ali i anarhičan član Kraljevske akademije umjetnosti, veže se za jarbol broda da bi mogao naslikati sniježnu oluju, a javnost i kraljevska porodica ga istovremeno i obožavaju i osuđuju.

Mike Leigh, višestruko nagrađivani režiser i scenarista, rođen je u Salfordu, u Engleskoj. Diplomirao je na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti (RADA), a skoro svaki film na kojem je Leigh radio osvojio je brojne nagrade. Njegov dugometražni igrani prvijenac, "Bleak Moments" (1971.), osvojio je Zlatnog Huga na Filmskom festivalu u Čikagu i Zlatnog leoparda na Filmskom festivalu u Locarnu.

Sedamdesetih i ranih osamdesetih, Leigh režira i piše isključivo za televiziju. Na velike ekrane vraća se tek s filmom "High Hopes", koji je osvojio Nagradu kritičara na Filmskom festivalu u Veneciji. Za "Naked" osvaja nagradu za Najboljeg režisera na Filmskom festivalu u Cannesu, ali je tek njegov sljedeći dugometražni film, "Secret&Lies", donio Leighu njegov najveći uspjeh, te je za njega osvojio nagradu BAFTA za najbolji scenarij, kao i nominacije za Oscara za najbolju režiju i najbolji scenario.

Britanski filmski institut ga je proglasio za počasnog člana, kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj i televizijskoj kulturi, a britanska kraljica mu je 1993. dodijelila titulu oficira Reda Britanskog kraljevstva, za njegov doprinos filmskoj industriji.

SFF