U novom ruhu
162

Povratak Imperijala: Brew Imperial Society nakon 12 godina otvorio svoja vrata za stotine Sarajlija

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Nakon dvanaest godina kultno sarajevsko kino Imperijal ponovo je otvorilo svoja vrata, ovaj put pod imenom Brew Imperial Society (BIS). Bogatom i raznovrsnom ponudom obogatit će kulturnu i društvenu scenu Sarajeva, a da je Sarajevu potreban ovakav objekt potvrđuje i red na ulazu u obnovljeno kino Imperijal.

Na stotine građana glavnog grada BiH nestrpljivo je čekalo da kino Imperijal u novom ruhu konačno otvori svoja vrata i da upoznaju mjesto u kojem se rađala ljubav prema filmskoj umjetnosti.

U 18:35 sati u obnovljenom kinu Imperijal prikazan je dokumentarac pod nazivom "Brew: Priča o raji, craftu i pivu" u režiji ekipe The Brew Co koji donosi priču o tome šta su prošli mladi iz The Brew Co. od prvog dana pokretanja priče o ponovnom otvorenju nekadašnjeg kina.

Nakon toga je u prostoru nekadašnjeg Imperijala izvedena predstava "Elektra" koja je rađena prema motivima mita o Elektri, a u kojoj koreografiju potpisuju mlade glumice Amila Terzimehić i Fatima Kazazić. Svečano otvorenje obnovljenog Imperijala začinio je sarajevski bend Mirza & Panduri.

Iza revitalizacije ovog prostora i vraćanja Imperijala Sarajlijama stoji grupa mladih entuzijasta okupljena pod imenom The Brew Co. Ističu da će Brew Imperial Society predstavljati platformu za mlade koji će imati priliku demonstrirati kvalitet svog rada. Stoga su vrata kina Imperijal otvorena za koncerte, umjetničke izložbe, nastupe stand-up komičara, filmske projekcije, pozorišne predstave i edukacije u kombinaciji s kreativnom i raznovrsnom ugostiteljskom ponudom. Posjetioce već od nove godine očekuje mnoštvo sadržaja.

"Ako ima jedna stvar koju bismo istakli i na koju smo najponosniji, to je upravo neizmjerna podrška. Vođeni upravo tom bezuslovnom energijom i podrškom, spremamo sve kako bismo večeras održali obećanje koje smo dali na početku, a to je da će Brew Imperial Society predstavljati mjesto za raju", istakao je marketing menadžer The Brew Co. Harun Omić u ranijoj izjavi za Klix.ba.

Ideju ponovnog otvaranja Imperijala podržao je veliki broj mladih Sarajlija i Sarajki, ali i brojne ličnosti iz kulturnog života među kojima su Jasna Diklić, Ivana Vojinović, Mirza Tanović, Jasna i Pjer Žalica, Vanja Lisac, Feđa Isović, Moamer Kasumović, Nenad Dizdarević, Predrag Pašić i mnogi drugi.