27. marta
0

Povodom Svjetskog dana teatra u SARTR-u predstava "Prst"

Klix.ba
Svjetski dan teatra će na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) u utorak, 27. marta, biti obilježen izvođenjem predstave "Prst".

"Svake godine, prije predstave, u čitavom svijetu se čita poruka koja je namjenjena kako publici tako i nama koji stvaramo teatar. Riječ je o projektu koji je pokrenuo ITI – Internacionalni teatarski institut, međunarodno UNESCO-ovo udruženje osnovano s ciljem povezivanja i umjetnika i publike. Na sceni Sarajevskog ratnog teatra povodom ovog značajnog praznika naš glumac Sead Pandur će pročitati poruku", saopćeno je iz SARTR-a.

Predstava je rađena po tekstu Doruntine Basha, a u režiji Sabrine Begović Ćorić. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić.

"Prst" se smatra jednim od najboljih savremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu.

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge. Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana. U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova fantastiča ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Predstava "Prst" realizirana je u produkciji Sarajevskog ratnog teatra, a uz podršku Američke ambasade u Sarajevu – Odnosi sa javnošću SAD, te u partnerstvu sa forumZFD u BiH (Civilna Mirovna Služba) i Fondacijom Publika.

Ulaznice možete rezervisati pozivom na broj 033/664-070 ili preko Facebook stranice SARTR-a. Blagajna SARTR-a radi svakim radnim danom od 10 do 16 sati, a na dan predstave i od 18 do 20 sati.