Rezervišite ulaznice
73

Povodom Međunarodnog dana plesa u subotu na sceni NPS bit će izveden balet "Romeo i Julija"

L. R.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Povodom Međunarodnog dana plesa u subotu 29. aprila 2023. godine, sa početkom u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta bit će izveden balet "Romeo i Julija" kompozitora Sergeja Prokofjeva u koreografiji i režiji Davida Bombane.

U glavnim ulogama publika će moći uživati u igri solista Baleta Narodnog pozorišta, pa tako ulogu Julije utjelovit će Nataša Gaponko, dok će lik Romea igrati Boris Vidaković.

"Moja verzija čuvenog baleta 'Romeo i Julija' je protest protiv svih oblika rata. Današnji sukobi, izazvani borbom za moći, prikrivanjem istine i netolerancijom (vjerskom, rasnom, etničkom) konstantno rezultiraju nevinim žrtvama", naveo je na početku svoje izjave koreograf Davide Bombana.

"Moj balet, iako prati šekspirijanski zaplet, dešava se u sadašnjem vremenu (lik medicinske sestre ovdje je zamjena 'Julijinoj prijateljici', vrsta alter ega, dok je Merkucio u ovoj verziji pakosniji i agresivniji od Tibalta). Ovaj balet odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba", rekao je Davide Bombana.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Dizajn scenografije i svjetla potpisuje Carlo Cerri, kostimska rješenja uradio je Santi Rinciari, asistentica koreografa je Miniodora-Alice Necsea. Realizaciju dizajna svjetla za scenu Narodnog pozorišta Sarajevo potpisuje Moamer Šaković, a realizaciju scenografije Josip Lovrenović.

Predstava će biti izvedena u okviru projekta “Specijalni programi NPS u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS” podržanog od strane Turističke zajednice KS. Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti putem web stranice NPS.