Kultura
0

Povodom "Dana Kantona Sarajevo" upriličen prijem u kući Alije Đerzeleza

FENA
Povodom održavanja “Dana Kantona Sarajevo” danas je u kući Alije Đerzeleza u Sarajevu upriličen prijem i koktel. Prijemu su prisustvovali predstavnici političkog i javnog života, diplomatskog kora, boračkih i civilnih udruženja.

“Objekt u kome je danas organiziran koktel i prijem povodom Dana Kantona Sarajevo je jedan od uporišta izuzetnog kulturno-historijskog naslijeđa BiH, a snaga svake države i svakog naroda je upravo u sedimentu njegovog duhovnog i kulturnog naslijeđa koje ona ima”, kazao je predsjedavajući Skupštine KS-a Denis Zvizdić.

“Ovom manifestacijom danas otvaramo i adaptiranu kuću Alije Đerzeleza koja jeste jedan od dragulja naše autohtone, tradicionalne arhitekture i jedan od najvažnijih i najreprezentativnijih primjera gradske kuće orijentalnog tipa iz osmanskog turskog perioda”, kazao je Zvizdić.

Kuća Alije Đerzeleza će biti na raspolaganju svim državnim, kantonalnim i drugim institucijama koje će unutar nje moći organizirati kulturne ili neke druge manifestacije, dodao je Zvizdić.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a Munib Buljina je kazao kako po legendi u ovom objektu je živio i boravio narodni junak Alija Đerzelez.

Ovo je objekt s kraja 17. i početka 18. stoljeća. Pripada tipu objekata razvijene orijentalne arhitekture, s muškim i ženskim dvorištem i muškim i ženskim dijelom stambenog objekta i predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih do danas objekata te vrste, naglasio je Buljina.

Dodao je da u Sarajevu postoje još dva objekta koja su sačuvana na taj način, a to je objekt Svrzine kuće koja je u muzejskoj postavci i kuća Hadžišabanovića u kojoj se i boravi i živi.

Objekt kuće Alije Đerzeleza je objekt u kome je primijenjena metoda doslovne restauracije i rekonstrukcije u 90 procenata očuvanja izvornih karakteristika podjele prostora, primijenjenih materijala i svega onoga što karakteriše takvu vrstu objekata. Doslovno je zadržano sve ono što nosi karakteristiku orijentalne kuće, kazao je Buljina.

Obnovu kuće Alije Đerzeleza finansirao je Kanton Sarajevo sa 600.000 KM. KS je 1998. otkupio ovaj objekt od izvornih vlasnika s ciljem da se ne bi desilo da objekt netragom nestane, odnosno da ne bi došlo do prekrajanja izvornih karakteristika.

Graditeljski kompleks kuće Alije Đerzeleza nalazi se na uglu ulica Sagrdžije i Alije Đerzeleza u predjelu Vrbanjuša, na sjevernoj padini grada u nekadašnjoj mahali mesdžida Sarač Alije. Mahala je formirana oko spomenutog mesdžida nešto prije 1528. godine.