{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Povelja za životno djelo Muhamedu Filipoviću i nagrada za najbolju knjigu Džemaludinu Latiću

F
10.6.2008. u 13:27
0
0
Povelja za životno djelo Muhamedu Filipoviću i nagrada za najbolju knjigu Džemaludinu Latiću
0
Povelja za životno djelo Muhamedu Filipoviću i nagrada za najbolju knjigu Džemaludinu Latiću
Akademiku dr. Muhemdu Filipoviću dodijeljena je proteklog vikenda na centralnoj svečanosti na staroj tvrđavi Kula Grad u Zvorniku Povelja za životno djelo "Hasan Kaimija“ u okviru 6. kulturno-vjerske manifestacije "Dani Hasana Kaimije" u Zvorniku.
Povelja je dodijeljena jednom od najistaknutijih promotora bošnjačkih i bh. vrijednosti, za njegov ukupan doprinos i zalaganje na naučnom, kulturnom i obrazovnom planu.

"Ova nagrada mi je najdraža od svih, jer sam je dobio na obalama Drine, na granici Bosne," izjavio je, između ostalog, akademik dr. Muhamed Filipović nakon preuzimanja povelje.

Na završnoj svečanosti ovogodišnje, četverodnevne manifestacije, dodijeljena je i nagrada za najbolju knjigu iz oblasti književnosti i nauke autoru Džemaludinu Latiću za djelo "Kćeri svoga porobljenog naroda“.

U užem izboru za ovu nagradu, pored Latićevog djela, bile su knjige "Epika Avda Međedovića" Zlatana Čolakovića i "Izvještaji iz tamnog vilajeta" Dževada Karahasana.

Žiri u sastavu Hadžem Hajdarević, Nijaz Alispahić i Sead Seljubac odlučili su da prva nagrada pripadne Latićevom uratku.

Uporedo s natječajem za najbolju knjigu okončan je i natječaj za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola.

Najbolji rad za osnovce o temi "Sve je lahko kad te ljubav vodi" imao je Murat Muratović iz OŠ Turija, a drugo i treće mjesto zauzeli su Ismar Osmanović iz OŠ Prokosovići i Almerisa Bajraktarević iz OŠ Špionica.

Srednjoškolci su pisali rad o temi "Odgovori na sva pitanja nalaze se u našim srcima", a pobjednik natječaja je Mirnesa Ahmetović iz MSŠ Sapna, drugo mjesto je osvojila Delila Delić iz Gimnazije "Mustafa Kamarić" Gračanica, a treće Amela Hasanović iz MSŠ Sapna.

Šesta Kulturno-vjerska manifestacija "Dani Hasana Kaimije" održana je početkom juna na području općina Zvornik i Sapna. Manifestacija je obogaćena kulturnim i vjerskim sadržajima, a okuplja iz godine u godinu Bošnjake Zvornika i cijele Bosne i Hercegovine, koji na ovaj način uspravljaju i dokazuju svoju duhovnu ukorijenjenost na ovom prostoru.

Načelnik Općine Zvornik Zoran Stevanović je na otvaranju manifestacije izjavio da je njegova želja da "Kaimijini susreti" traju vječno i da Bošnjaci vječno žive u Zvorniku, čime je dat snažan doprinos širenju tolerancije i dobrosusjedskih odnosa, što je jedan od primarnih ciljeva ove manifestacije.

Osim toga ovogodišnji susreti u Zvorniku poprimili su međunarodni karakter učešćem istaknutih književnika i kulturnih radnika iz Švedske i Crne Gore, što govori da će naredni susreti biti još bogatiji, sadržajniji i sve više postajati manifestacija koja doprinosi širenju pozitivne energije. Za sada se može reći da su najistaknutija i najbogatija kulturno-vjerska manifestacija u jednom povratničkom gradu u našoj zemlji.

Godine 2005. ustanovljena je Povelja za životno djelo i nagrada «Hasan Kaimija» za najbolje objavljeno djelo u prethodnoj godini iz oblasti književnosti i znanosti, a koje prvenstveno, uz najviše književno-estetske standarde afirmira duhovne i humanističke vrijednosti.

Dosadašnji dobitnici ove povelje su Nijaz Alispahić za 2005., hfz. Abdulah ef. Budimlija za 2006., posthumno Hifzija ef. Suljkić za 2007. godinu.

Za najbolju objavljenu knjigu do sada su nagrade dobili: Husein Hasković, Nedžad Ibrišimović i Isnam Taljić. Ove godine se obilježava i 317 godina od smrti Hasana Kaimije, čije je turbe na Kula Gradu iznad Zvornika, saopćeno je iz Bosanske medijske grupe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: