Priča o snazi i vjeri
71

Potresna premijera predstave "Huzur" Martine Mlinarević u Mostaru

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar večeras je premijerno odigrana predstava "Huzur" autorice Martine Mlinarević, pod rediteljskom palicom slovenske rediteljice Alme Lapajne.

Emotivna priča Martine Mlinarević o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, koja govori o slobodi i odgovornosti uzdrmala je mostarsku publiku koja je za ovu predstavu tražila kartu više.

Protagonistica ove priče koja je na filmskom platnu tumačila Martinu u liku nježne žene, Fatima Kazazić Obad, nakon predstave kaže kako joj je pao veliki kamen sa srca od.

"Prvi put publika u Hercegovini, možda čak i BiH, ima priliku gledati predstavu koja nije samo predstava, koja je film i predstava", kaže Fatima

Lik Martine Mlinarević istovremeno je emotivan i nježan, ali i ratoboran, jak i stabilan, a na sceni ga je utjelovila Ajla Hamzić.

Nakon predstave kaže kako je presretna i uzbuđena jer je značajna poruka ove predstave i kako će biti sretna ako je barem jedna žena potaknuta na pregled.

"Dala sam svoje srce na sceni i nadam se da se to osjetilo i da je publika zadovoljna. Nekako smo disali skupa. Imam taj osjećaj", kazala Ajla.

Naglasila je kako je tematika teška, ali kako o njoj treba govoriti.

"Trebamo pustiti svoj glas i ne trebamo se bojati", poručila je Ajla.

Poruku kao i kompletnu predstavu izuzetno je značajnom i uspješnom ocijenila i Maja Memić, predsjednica udruženja za podršku ženama oboljelim od karcinoma "Novi pogled".

"Predstava je zaista izuzetna. Ostavila je sigurno na sve upečatljiv dojam, pogotovo mislim na zdrave žene. Ipak, mi žene koje imamo dijagnozu karcinoma dojke znamo kroz šta je Martina prošla", kaže Memić.

Ističe da rak ne bira i može zadesiti svaku ženu zato vjeruje da će ova dirljiva priča Martine Mlinarević potaknuti žene da tu bolest preveniraju.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kaže kako se ova predstava u gradu na Neretvi s nestrpljenjem iščekivala.

U predstavi igraju: Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a muziku Rambo Amadeus.

Prva repriza predstave je već sutra, 8. februara, a svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati 14. i 21. februara od 20 sati.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 10 KM i mogu se nabaviti na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati.