Ibrahim Spahić
0

"Potrebno je uskladiti stope PDV-a na knjige u regiji"

FENA
Na frankfurtskom sajmu knjiga ovih dana je najprisutnija tema digitalno izdavaštvo i preporuke međunarodne asocijacije izdavača za uvođenje smanjene stope za knjige u svijetu.

Udruženje izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine, koje je članica ove svjetske asocijacije kao jedini predstavnik iz cijele regije jugoistočne Evrope, posebno se založilo za usklađivanje stope PDV-a na knjigu u regiji, ističući da je ugrožen opstanak bh. izdavaštva sa stopom od 17 posto u odnosu na druge (Hrvatska dva posto, Srbija osam posto, Makedonija pet posto, Crna Gora osam posto).

Istraživanje eksperata pokazalo je da u 87 zemalja svijeta nulta i umanjena stopa bitno utječe na razvoj izdavačke industrije.

"Tokom susreta s predstavnicima ministarstava kulture Makedonije, Srbije te izdavačima iz Hrvatske konstatirana je potreba da se osim u ujednačavanju stope PDV-a radi i na izdanjima književnih klasika iz ovih zemalja, sarađuje na zajedničkim projektima, a kao prvi takav primjer istaknuto je zajedničko izdanje izabranih djela Danila Kiša.

Pokrenuta je inicijativa i da se izdavači angažuju na povećanju tiraža i osiguraju još bolju saradnju biblioteka u regiji.

Tokom završnog dana profesionalnih susreta izdavačkih kuća i asocijacija realizovani su mnogi dogovori o otkupu autorskih prava, proširenju saradnje s partnerima iz svijeta i ja sam uvjeren da će se rezultati nastupa bh. izdavača najbolje pokazati u izdanjima koja će uslijediti u narednih godinu dana", izjavio je za Fenu Ibrahim Spahić. predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić.

Na bh. štandu organizovane su promocije dobitnika godišnje nagrade Društva pisaca BiH Ivana Kordića, Mirsada Bećirbašića i Nure Bazdulj-Hubijar.

Predstavljena su izdanja koja su dobila nagradu na 21. međunarodnom sajmu knjige, a najavljen je 22. međunarodni sajam knjige koji će biti održan u aprilu 2010. godine u Sarajevu.

Posebno interesovanje izazvala je izložba Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti na temu "Grafički dizajn knjige" koju su uradili studenti akademije pod mentorstvom Amre Zulfikarpašić.

Među mnogobrojnim izdavačima pažnju su privukla izdanja izdavačkih kuća Kult B, Šahinpašić, Besjeda, IPC, Sarajevo publishing, Bosanska riječ, kao i Tugra, Planjax, Sejtarija, zatim časopisi Život, Odjek, Vizura, magazin AGD te časopisi Instituta za istoriju i Orijentalnog instituta.

Sutra se sajam završava, a u subotu i nedjelju se otvaraju vrata za široku publiku i bh. udružeje je organizovalo susrete sa dijasporom BiH.