{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan ugovor o realizaciji druge faze izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke

F
28.4.2008. u 17:15
1
0
Potpisan ugovor o realizaciji druge faze izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke
1
Potpisan ugovor o realizaciji druge faze izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke
Emir države Katar Hamed bin Khalifa Al-Thani donirao je 2.336.374 dolara za realiziranje druge faze projekta izgradnje Gazi Husrev-begove biblioteke, čime je udio vladara Katara u finansiranju izgradnje ove značajne institucije dosegao gotovo 4,4 miliona dolara.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Tim povodom, Ugovor o izvođenju druge faze građevinskih radova na spomenutom objektu danas su u Sarajevu potpisali reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, direktor Unigradnje d.d. Sarajevo Vehid Adilović i v.d. direktora Hidrogradnje d.d. Sarajevo Semir Mašić.

Svečanom činu potpisivanja prisustvovali su ambasador države Katar u BiH Mubarak K. Al-Hajri i koordinator projekta izgradnje Husrev-begove biblioteke Bakir Izetbegović, kao i predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH, te članovi diplomatskog kora i zvanice.

Ovom prilikom istaknuta je spremnost vladara Katara Al-Thanija da podrži izgradnju Husrev-begove biblioteke koja predstavlja svojevrsnu riznicu pamćenja, te svjedoči o kontinuitetu i bogatstvu kulturno-historijskog naslijeđa Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Prema novom projektu zgrada biblioteke u neposrednoj blizini Kuršumli medrese na Baščaršiji imat će kapacitet dovoljan za čuvanje 500.000 knjiga, a u njenom sklopu bit će smještene čitaonice, arhiva, laboratorije, prostor za restauriranje, štamparija, knjigoveznica i druge prateće prostorije.

Prvi put nakon 140 godina ova će biblioteka, koja je osnovana davne 1537. godine i do 1863. godine bila smještena u sklopu Kuršumli medrese, dobiti vlastite prostorije.

Knjižni fond Gazi Husrev-begove biblioteke čine izuzetno vrijedni rukopisi pisani na arapskom, turskom, perzijskom, bosanskom i drugim jezicima, među kojima su i unikati neprocjenjive vrijednosti, stari više od 800 godina.

Njen osnivač je Gazi Husrev-beg, unuk sultana Bajezida II. Biblioteka sadrži 80.000 knjiga i dokumenata od čega 10.000 starih rukopisa i kodeksa, te oko 5.000 dokumenata iz perioda osmanske vladavine u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: