Kultura
0

Potpisan ugovor o nastavku rada Austrijske biblioteke Sarajevo

FENA
Austrijska bibiloteka u Sarajevu nastavit će rad i smještena je u prostor Nacionalne i univerzitetske bibiloteke (NUB) Bosne i Hercegovine.

Odmah iza rata u BiH smještena je u prostorije Pravnog fakulteta kao jedna od prvih otvorenih institucija ove vrste u tom periodu u jugoistočnoj Evropi.

Direktor bh. Nacionalne i univerzitetske biblioteke Ismet Ovčina kao jedan od potpisnika današnjeg ugovora o saradnji Saveznog ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije i NUB-a izrazio je nadu da će prostor Austrijske biblioteke u Sarajevu biti zgrada Vijećnice nakon što bude obnovljena. U njoj je tokom rata izgorio gotovo kompletan knjižni fond Nacionalne i univerzitetske biblioteke.

Zajedno s Ovčinom, ugovor o nastavku rada Austrijske biblioteke Sarajevo na neodređeno vrijeme potpisao je danas šef Sekcije za kulturu Saveznog ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Emil Brix.

Potpisivanju je među brojnim gostima prisustvovala i ministrica za nauku, obrazovanje i kulturu Republike Austrije Elisabeth Gehrer.

Austrijska biblioteka - čitaonica ima više od 4.000 naslova i obuhvata ne samo beletristiku već i historijske, naučno-jezičke, geografske, pravne, ekonomske, filozofsko-naučne i druge segmente austrijske bibliotečke građe.

Osim u Sarajevu, otvorena je i u Tuzli.

U Bosni i Hercegovini je tokom posljednjeg rata izgubljeno oko dva miliona knjiga, izjavio je danas Emil Brix.