|

Potpisan ugovor o nastavku rada Austrijske biblioteke Sarajevo

Potpisan ugovor o nastavku rada Austrijske biblioteke Sarajevo
0
F
FENA
15.6.2006. u 17:46
0
komentara
0

dijeljenja
Potpisan ugovor o nastavku rada Austrijske biblioteke Sarajevo
Austrijska bibiloteka u Sarajevu nastavit će rad i smještena je u prostor Nacionalne i univerzitetske bibiloteke (NUB) Bosne i Hercegovine.
Odmah iza rata u BiH smještena je u prostorije Pravnog fakulteta kao jedna od prvih otvorenih institucija ove vrste u tom periodu u jugoistočnoj Evropi.

Direktor bh. Nacionalne i univerzitetske biblioteke Ismet Ovčina kao jedan od potpisnika današnjeg ugovora o saradnji Saveznog ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije i NUB-a izrazio je nadu da će prostor Austrijske biblioteke u Sarajevu biti zgrada Vijećnice nakon što bude obnovljena. U njoj je tokom rata izgorio gotovo kompletan knjižni fond Nacionalne i univerzitetske biblioteke.

Zajedno s Ovčinom, ugovor o nastavku rada Austrijske biblioteke Sarajevo na neodređeno vrijeme potpisao je danas šef Sekcije za kulturu Saveznog ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Emil Brix.

Potpisivanju je među brojnim gostima prisustvovala i ministrica za nauku, obrazovanje i kulturu Republike Austrije Elisabeth Gehrer.

Austrijska biblioteka - čitaonica ima više od 4.000 naslova i obuhvata ne samo beletristiku već i historijske, naučno-jezičke, geografske, pravne, ekonomske, filozofsko-naučne i druge segmente austrijske bibliotečke građe.

Osim u Sarajevu, otvorena je i u Tuzli.

U Bosni i Hercegovini je tokom posljednjeg rata izgubljeno oko dva miliona knjiga, izjavio je danas Emil Brix.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.