Kultura
0

Potpisan sporazum o partnerstvu Ambasade Francuske u BiH i SFF-a

FENA
Ambasada Republike Francuske u Bosni i Hercegovini potpisala je sporazum o trogodišnjem partnerstvu sa Sarajevo film festivalom (SFF).

Ova saradnja ozvaničena je prijemom upriličenim večeras u sarajevskom kinu "Meeting Point" kojem su domaćini bili francuski ambasador u BiH Roland Gilles i Mirsad Purivatra, direktor SSF-a.

Kako je u izjavi za medije istaknuo ambasador Gilles, SFF predstavlja značajan kulturni događaj kojem će Ambasada Francuske u BiH pružiti određenu finansijsku potporu, te angažirati se na uspostavi veza između francuske kinematografije i francuskih producenata s partnerima iz Bosne i Hercegovine.

Po njegovim riječima, već postoji zainteresiranost brojnih francuskih TV-kanala da budu prisutni na SFF-u i da sudjeluju, čime se otvara prostor za ekonomski interes i razvoj odnosa na tom planu.

"Nastojat ćemo da na SFF dovedemo najpoznatije francuske filmove i glumce", najavio je ambasador Gilles, uz ocjenu da u Bosni i Hercegovini postoji iznimno kvalitetna kinematografija.

Zadovoljstvo ozvaničenjem saradnje na polju kinematografije iskazao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra, potcrtavajući značaj prisustva francuskih filmskih ostvarenja na prostoru BiH.

"Već dugi niz godina, od samog početka SFF-a, imali smo veoma značajnu prezentaciju francuskih ostvarenja, kinematografije koja je bila nosilac autorskog filma", izjavio je Purivatra.

Dodao je da sporazum o saradnji predstavlja novi poticaj za promoviranje i unapređenje veza između filmskih stvaralaca dviju zemalja, te za pozitivne refleksije na razvoj kinematografije u regionu.

SFF je ranije uspostavio sličnu saradnju s partnerima iz Švicarske, Norveške i Sjedinjenih Američkih Država.

U sklopu prijema upriličena je i specijalna projekcija posljednjeg filma Mathieua Amatrica - Tournee (Turneja), a riječ je o francuskoj komediji koja govori o ljudskim odnosima u savremenom svijetu.

Inače, prijava filmova za ovogodišnje programe 17. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 22. do 30. jula, počela je 28. januara i traje do 27. maja.

Kako se očekuje, ovo će biti najbolje dosadašnje izdanje SFF-a, a filmski autori i producenti mogu prijaviti svoja ostvarenja za nekoliko programa - Takmičarski program igrani film, Takmičarski program kratki film, Takmičarski program dokumentarni film, te programe Novi tokovi, Novi tokovi kratki, Dječiji program i TeenArenu.