Značajan projekt
446

Posveta 1970-im godinama i Šibi: Muzej "Valter brani Sarajevo" otvara vrata u subotu

Piše: M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Muzej "Valter brani Sarajevo" svečano će otvoriti svoja vrata na Dan Grada Sarajeva - 6. aprila.

Direktor JP Filmski centar Sarajevo Jasmin Duraković kazao je kako su ovaj projekt najavili u maju prošle godine, u periodu kada je situacija u ovom preduzeću bila izuzetno teška.

"Mi nismo imali direktora tri i po godine, imali smo ogromna dugovanja, radnici za taj period nisu dobili platu i imali smo velika dugovanja za poreze. Ipak, poslovali smo uspješno prošle godine, izmirili dugove i završili godinu prihodima od 264.000 KM dobiti. Ove godine odlučili smo da krenemo u realizaciju projekta muzeja 'Vlater brani Sarajevo'. Okupili smo ekipu filmskih radnika i postavili smo se kao da pravimo film", rekao je Duraković.

Čitava garnitura filmskih radnika radila je na ovom muzeju koji je scenografski s 3D elementima.

"Drago nam je da je projekt prepoznat kao važan i bitan za Sarajevo. U njegovu realizaciju uključili su se Grad Sarajevo i Turistička zajednica, ali imali smo i pomoć Historijskog muzeja BiH, Arhiva BiH, kolega iz Hrvatske itd.", rekao je Duraković.

Nakon otvorenja ide promocija turističke ture "Valter brani Sarajevo" u okviru koje će turisti moći posjetiti sve lokacije na kojima je ovaj kultni film sniman. Istakli su da ovo ne bi bilo moguće da nije bilo Hajrudina Šibe Krvavca koji je režirao film od kojeg je danas nastao i muzej.

Osman Arslanagić dao je veliki doprinos scenografiji muzeja i uredio je interijer.

"Bilo je važno da sedamdesete godine vratimo pred oči gledalaca. Imao sam sjajne saradnike. Našli smo što smo više mogli originalnih rekvizita i smjestili ovdje. Napravili smo autentične scene. Radili smo posvetu tim godinama i čovjeku koji nas je obilježio. Važno je da ih njegujemo, filmsku estetiku i taj filmski žanr. Nadam se da ćemo uskoro raditi na remakeu njegovih filmova", kazao je Arslanagić.

Akademska kiparka Lejla Ćehajić, koja je bila zadužena za "rođenje" likova iz filma, kazala je kako je ovo bilo zanimljivo i teško iskustvo, ali da su dali svoj maksimum za ovako kratko vrijeme.

Nermin Muzur iz Turističke zajednice KS kazao je kako je ovo bitan projekt i s turističkog i ekonomskog aspekta, jer se u KS bilježi porast kineskih turista koji vole ovaj film i poštuju rad Krvavca. Samo prošle godine bilo ih je 30.000 i za njih će biti pripremljena posebna turistička ruta koja će nositi ime ovog filma.

Supruga reditelja filma Ešrefa Krvavac zahvalila se svima na ovom projektu i poručila je kako Sarajevo zaslužuje ovakav muzej.

Muzej "Valter brani Sarajevo" radit će svaki radni dan od 9 do 17 sati u probnom periodu, a potom će se produžiti radno vrijeme tokom ljetne sezone. Mladi tim kustosa radit će u njemu. Ulaz košta 10 KM, a jedan radni dan će cijena biti 5 KM za sve.