Kultura
27

Posvećena Kemalu Montenu: Promovirana četvrta knjiga iz edicije o Sarajevu

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Sarajevo, moj grad" naziv je knjige grupe autora koja je predstavljena večeras u Bosanskom kulturnom centru, u prisustvu brojnih osoba iz svijeta politike, kulture i javnog života.

Radi se o četvrtoj knjizi iz edicije posvećene Sarajevu kojom izdavač, Izdavačka kuća "Rabic", želi predstaviti taj grad kroz njegove različite segmente.

Četvrto izdanje posvećeno je legendarnom bosanskohercegovačkom kantautoru Kemalu Montenu, a osim njega u toj knjizi nalaze se i tekstovi posvećeni Dušku Trifunoviću, fra Petru Anđeloviću, Vladi Dijaku, Miodragu Žalici, Ismetu Mujezinoviću, Bati Čengiću, Karlu Paržiku te Ahmetu Hromadžiću i drugima.

Ranija izdanja govorila su o sarajevskim ulicama i pričama o drugim istaknutim osobama iz različitih domena života čije je djelovanje ostavilo traga u historiji grada.

Novinar i publicist Slobodan Stajić govoreći o ovom izdanju kazao je da se radi o knjizi koja predstavlja bogatstvo za Sarajlije i koja će mlađim generacijama i onima koje dolaze pokazati sarajevsku bogatu historiju.

Pjesnik, pripovjedač, romanopisac, novinar Željko Ivanković naglasio je da grad gradom uvijek čine ljudi, te da velikani jednog grada moraju ostati zapamćeni.

"Mnoga velika imena su nepoznata, a pogotovo novim generacijama, pričajući priču o njima, zapravo pričamo priču o nama", istakao je Ivanković.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci je kazao da je Sarajevo grad koji zaslužuje da se piše o njemu, ali i da se ima šta kazati.

Naveo je da je veoma značajno da mlađe generacije imaju literaturu iz koje će moći upoznati prošlost jednog grada.