Sjećanje na velikana
92

Posthumna izložba Mustafe Skopljaka "Moj život" u sarajevskom naselju Nedžarići

M. N.
Posthumna izložba radova jednog od najpoznatijih bh. umjetnika kipara Mustafe Skopljaka bit će otvorena u subotu, 29. juna, u prostoru porodične kuće u sarajevskom naselju Nedžarići.

Organizatori izložbe pod nazivom "Moj život" su njegova supruga Mira, kćerka Ira i sin Mak koji su dio prostora porodične kuća na adresi Branislava Nušića broj 98 posvetili njemu i njegovim djelima kroz koja će vječno živjeti.

Posjetioci će moći pogledati različite radove od skulptura, slika, instalacija itd.

Mustafa Skopljak je preminuo 21. novembra 2015. godine. Bio je redovni profesor Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, a više od četiri decenije je bio prisutan na likovnoj sceni. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika BiH. U periodu od 1993. do 1998. radio je lutke, scenu i kostime za lutkarske predstave za Pozorište mladih.

Posebno se istakao i tokom rata u opkoljenom Sarajevu u kojem je proveo sve ratne godine. Jedan je od autora izložbe "Svjedoci postojanja" koju su radili sarajevski ratni autori. Bila je to prva izložba koja je izašla iz Sarajeva i prikazana je u Americi. Riječ je o instalaciji koja je rađena 1992. i 1993. godine.

Sahranjen je na Gradskom groblju Bare.