{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postavljena izložba posvećena životu i djelu pjesnika Izeta Sarajlića

F
11.5.2011. u 20:26
0
0
Postavljena izložba posvećena životu i djelu pjesnika Izeta Sarajlića
0
Postavljena izložba posvećena životu i djelu pjesnika Izeta Sarajlića
Izložba pod nazivom "To sam bio ja", posvećena životu i djelu pjesnika Izeta Sarajlića otvorena je u srijedu navečer u Galeriji "Mak" Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.
Izložba sadrži dijelove porodične zbirke kao i dijelove iz zbirke Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH posvećene tom pjesniku. Izložbu je priredila viši kustos Tamara Sarajlić - Slavnić, kčerka Izeta Sarajlića i u njoj objedinila njegovo djelo i njega kao oca.

Tako će posjetioci u Galeriji "Mak", svakog dana do 6. juna od 10 do 19 sati, moći vidjeti fotografije Izeta Sarajlića sa članovima njegove obitelji, prijateljima i suradnicima, isječke iz novina koji govore o njemu, rukopise njegovih pjesama, pisma i razglednice što su stizali na njegovu adresu ili ih je on dobijao, ono što su drugi pisali o njemu, ali i njegove lične stvari i nagrade što ih je dobijao za svoje stvaralaštvo.

Zvaničnom otvaranju izložbe prisustvovali su javni i kulturni djelatnici. Književnik Marko Vešović na tom je skupu govorio pjesmu posvećenu Izetu Sarajliću, književnik Josip Osti se osvrnuo na njegovo stvaralaštvo, a Miki Trifunov pročitao je nekoliko njegovih pjesama.

Izložba posvećena životu i djelu pjesnika Izeta Sarajlića postavljena je u povodu 50 godina "Sarajevskih dana poezije" koji se održavaju od 11. do 18. maja, te 50 godina Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Bosanskohercegovački pjesnik Izet Sarajlić rođen je 1930. godine, a umro 2. maja 2002. godine. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH. Kao član Društva pisaca BiH, zajedno sa Huseinom Tahmiščićem, Ahmetom Hromadžićem, Velimirom Miloševićem i Vladimirom Čerkezom pokrenuo je međunarodnu književnu manifestaciju "Sarajevski dani poezije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: