|

Postavljen spomenik "Žrtvama rata i hladnog rata"

Postavljen spomenik "Žrtvama rata i hladnog rata"
0
F
FENA
18.11.2006. u 22:07
0
komentara
0

dijeljenja
Postavljen spomenik "Žrtvama rata i hladnog rata"
Inauguracija "novog spomenika" tj. djela "Kamen" autora Brace Dimitrijevića upriličena je u subotu ispred Historijskog muzeja. Riječ je o zajedničkom projektu Centra za savremenu umjetnost Sarajevo i programa "relations" Njemačke fondacije za kulturu.
Direktorica Centra za savremenu umjetnost Sarajevo Dunja Blažević izjavila je da je "Novi spomenik" posljednje poglavlje projekta De/konstrukcija spomenika započetog 2004. godine.

“Cilj realizacije "Novog spomenika" - kao umjetničkog rada je nastavak desetogodišnje programske prakse Centra, odnosno podrške onim umjetničkim projektima koji javno i kritički otvaraju pitanja koja se tiču našeg vremena, uspostavljaju neposredan dijalog s građanima na formalno i sadržajno nov i netradicionalan način.

"Novi spomenik" je pokušaj redefinicije pojma i oblika materijalizacije spomenika, njihove funkcije, značenja i poruke koju emituje i zato je u navodnicima”, kazala je Blažević.

Ona je izrazila nadu da će u dogovoru s gradskom upravom, naći adekvatne lokacija za još dva rada koju su odlukom međunarodnog žirija, nakon raspisanog Konkursa, ravnopravno predloženi za realizaciju. Riječ je o radovima "Spomenik međunarodnoj zajednici" Nebojše Šerića Šobe i "Eglen park ili postament za podsjećanje" Nermine Omerbegović i Aide Pašić.

Za Bracu DImitrijevića njegov rad, tj. kameni blok na kojem je na četiri jezika uklesan tekst "Ispod ovog kamena nalazi se spomenik žrtvama rata i hladnog rata" njegov je poklon gradu pomoću kojeg odaje poštovanje prema herojima i nevinim žrtvama.

Na inaguraciji prisutnima su se obratili i ambasador Njemačke u BiH Michael Georg Schmunk i izvršni direktor programa "relations" Njemačke Fondacije za kulturu Samo Darijan.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.