Kultura
0

Postavljanje table s oznakom da je most u Višegradu svjetska baština obaveza BiH

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH smatra da to što je Most "Mehmed-paše Sokolovića" u toku svoje historije bio pretvaran u mučilište i stratište je značajan dio slojevitosti te historijske građevine i doprinosi njenom simboličkom i memorijalnom značenju.

U odgovoru na zahtjev Udruženja "Žena - žrtva rata", najprije da se povuče nominacija Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" za upis na Listu svjetske baštine, a zatim da bude bojkotirana svečanost postavljanja obilježja da je Most u Višegradu proglašen baštinom svijeta, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH navodi da ovaj most u svom graditeljskom, umjetničkom iskazu i svojoj vezanosti za historiju, obrede i tradiciju predstavlja jednu od najprepoznatljivijih i najznačajnijih, trajnih vrijednosti koje naša zemlja daje kao doprinos naslijeđu čovječanstva.

  • Most je djelo jednog od najvećih graditelja u povijesti čovječanstva Mimara Sinana. To što je most u toku svoje historije bio pretvaran u mučilište i stratište značajan je dio slojevitosti te historijske građevine i doprinosi njenom simboličkom i memorijalnom značenju. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je taj dio značenja mosta obradila u sklopu dokumentacije koja je proslijeđena UNESCO-u i na osnovu koje je donesena odluka da Most "Mehmed-paše Sokolovića" bude proglašen spomenikom svjetske baštine, kaže se u saopćenju.

Prema ocjeni Komisije, taj most istovremeno svjedoči o ljudskim dostignućima i najdubljim padovima, o ljudskom ponosu i najtežoj patnji. On je spomenik svom graditelju, svom utemeljitelju, svim Višegrađanima koji su ga čuval i svima koji su na njemu ili uz njega mučeni i ubijani.

  • Takav odnos prema mostu put je da budu sačuvana sjećanja i na ljudske žrtve vezane uz most. S punim razumijevanjem za značaj pamćenja višegradskih žrtava, za značaj života koji su ugašeni na mostu ili pored njega, od kojih je svaki bio vredniji od svih mostova svijeta, dužni smo ponoviti da je vrijednost mosta univerzalna i trajna - i ta vrijednost ni na koji način nije bila poticaj za zločine niti je doprinijela njihovom izvršenju, navode iz Komisije.

U saopćenju se ističe da Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika nema nadležnosti da se bavi pitanjima zločina protiv čovječnosti te da je njena dužnost da očuvanje bh. naslijeđa, a Most u Višegradu je jedan od najvrednijih dragulja tog naslijeđa.

Postavljanje table s oznakom da je most svjetska baština je obaveza Bosne i Hercegovine koja proističe iz Konvencije o svjetskoj baštini. Planom upravljanja Mostom "Mehmed-paše Sokolovića" dat je obavezni pravni okvir za korištenje mosta, njegovo čuvanje, njegovo interpretiranje.