Mladi autor
12

Postavka rada "Pancirna knjiga" autora Dine Hujića u Muzeju ratnog djetinjstva

Klix.ba
Od 6. aprila do 9. maja, svi posjetitelji i posjetiteljke Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu će, u okviru festivala Modul Memorije 2018, imati priliku da vide "Pancirnu knjigu", umjetnički rad mladog autora Dine Hujića.

"Pancirna knjiga" je samostalni projekt mladog grafičkog dizajnera, Dine Hujića, rođenog u augustu 1992. godine u ratnom Sarajevu. Iako tek rođen, osjetio je potrebu da kroz svoju umjetnost pošalje jasnu i snažnu poruku o svom stavu prema ratu te da kroz umjetnost pokaže koliko je sjećanje važno.

"Naziv 'Pancirna' je dvosmislena igra riječi. 'Pancirna' je zbog neobičnog materijala koji sam koristio za samu izradu knjige, a koji je skoro pa neuništiv. Ali 'Pancirna' je i zbog sadržaja kojem je primarna funkcija da podsjeća na nesreću i užasne ratne događaje te da na taj način, kroz sjećanje, posluži kao odbrana (pancir) od onoga što se dogodilo, sa odlučnošću da se više nikada ne ponovi. U procesu izrade knjige sam, umjesto konvencionalnog printanja na stranice, odlučio da koristim neobičan spoj tehnika (sito štampa I jetkanje metala) koje će za rezultat ostaviti utisnutu sliku u metal / stranicu, a što je asocijacija na frazu 'urezano u sjećanje'. Upravo to nas opet vraća na priču o ratu, o potrebi za odbranom i očuvanjem sjećanja. Vjerujem da na taj način 'Pancirna knjiga' može predstavljati i jedan vječni um koji iz svoga sjećanja nikada ne može izbrisati ružne i teške uspomene iz rata i čiji najveći strah je da se one ponove", rekao je Dino Hujić.