{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednji dan Sajma knjige: Velika posjećenost, manji interes za "pametniju" literaturu

27.4.2015. u 13:28
69
112
Posljednji dan Sajma knjige: Velika posjećenost, manji interes za "pametniju" literaturu
69
U sarajevskom centru Skenderija danas se završava 27. međunarodni sajam knjige i 13. bijenale knjige, a posjetitelji su ovu šansu iskoristili da pogledaju bogati sadržaj i pronađu nešto za sebe.
U sklopu završnog dana Sajma, u Skenderiji je danas održano zvanično proglašenje nagrađenih izdavača, a o kojima je odlučivao žiri u sastavu: akademik prof. dr. Mirko Pejanović kao predsjednik, te Vanda Babović i Amra Huseinbegović kao članice žirija.

Najboljim izdavačem/nakladnikom godine proglašena je izdavačka kuća Buybook, a najbolji izdavački/nakladnički poduhvat godine je knjiga izdavačke kuće Rabic za djelo grupe autora "Sarajevo atentat 100 godina poslije".

Nagradu za najbolji dizajn dobio je Saladin Pašalić za oblikovanje djela "Mjera mudrosti" u izdanju fondacije Mulla Sadra, a najboljom dječijom knjigom proglašena je "Patuljci se uvijek vraćaju" izdavačke kuće Bosanska riječ Wuppertal –Tuzla.

Najbolje uređen štand je bio štand izdavačke kuće Algoritam Stanek d.o.o. Mostar, a specijalnu nagradu žiri je dodijelio izdavačkoj kući Svjetlost kao najstarijoj izdavačkoj kući u BiH.

Sajam je i ove godine bio relativno dobro posjećen, o čemu svjedoče zadovoljni izdavači i veliki broj kupaca. Na zadnjem danu se na Sajmu našlo mnogo učenika koji su ga posjetili u okviru organizovanih školskih posjeta.

I ove godine se na Sajmu moglo pronaći ponešto za svakoga - od svjetskih klasika, preko bestsellera do vjerske literature. U razgovoru za Klix.ba, nekoliko izdavača iz BiH, Srbije i Crne Gore, ističu kako, kao i uvijek, čitatelji najviše traže bestsellere, beletristiku, te lagana štiva.

"Pametnija literatura se generalno slabije prodaje", kazao nam je kroz smijeh jedan prodavač.

Na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu postavljeno je više od 100 štandova, a svoje knjige je predstavilo više od 160 izlagača.

Sajam možete posjetiti danas do 19 sati uz slobodan ulaz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je Sarajevu potrebna nova koncertna dvorana?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: