{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednji dan Sajma knjige: Velika posjećenost, manji interes za "pametniju" literaturu

Piše: L. Č./Klix.ba
27.4.2015. u 13:28
69
112
Posljednji dan Sajma knjige: Velika posjećenost, manji interes za "pametniju" literaturu
69
U sarajevskom centru Skenderija danas se završava 27. međunarodni sajam knjige i 13. bijenale knjige, a posjetitelji su ovu šansu iskoristili da pogledaju bogati sadržaj i pronađu nešto za sebe.
U sklopu završnog dana Sajma, u Skenderiji je danas održano zvanično proglašenje nagrađenih izdavača, a o kojima je odlučivao žiri u sastavu: akademik prof. dr. Mirko Pejanović kao predsjednik, te Vanda Babović i Amra Huseinbegović kao članice žirija.

Najboljim izdavačem/nakladnikom godine proglašena je izdavačka kuća Buybook, a najbolji izdavački/nakladnički poduhvat godine je knjiga izdavačke kuće Rabic za djelo grupe autora "Sarajevo atentat 100 godina poslije".

Nagradu za najbolji dizajn dobio je Saladin Pašalić za oblikovanje djela "Mjera mudrosti" u izdanju fondacije Mulla Sadra, a najboljom dječijom knjigom proglašena je "Patuljci se uvijek vraćaju" izdavačke kuće Bosanska riječ Wuppertal –Tuzla.

Najbolje uređen štand je bio štand izdavačke kuće Algoritam Stanek d.o.o. Mostar, a specijalnu nagradu žiri je dodijelio izdavačkoj kući Svjetlost kao najstarijoj izdavačkoj kući u BiH.

Sajam je i ove godine bio relativno dobro posjećen, o čemu svjedoče zadovoljni izdavači i veliki broj kupaca. Na zadnjem danu se na Sajmu našlo mnogo učenika koji su ga posjetili u okviru organizovanih školskih posjeta.

I ove godine se na Sajmu moglo pronaći ponešto za svakoga - od svjetskih klasika, preko bestsellera do vjerske literature. U razgovoru za Klix.ba, nekoliko izdavača iz BiH, Srbije i Crne Gore, ističu kako, kao i uvijek, čitatelji najviše traže bestsellere, beletristiku, te lagana štiva.

"Pametnija literatura se generalno slabije prodaje", kazao nam je kroz smijeh jedan prodavač.

Na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu postavljeno je više od 100 štandova, a svoje knjige je predstavilo više od 160 izlagača.

Sajam možete posjetiti danas do 19 sati uz slobodan ulaz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: