{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslastica za ljubitelje najprofinjenijeg muzičkog žanra

F
23.8.2012. u 13:02
1
2
Poslastica za ljubitelje najprofinjenijeg muzičkog žanra
1
Sarajevo Chamber Music Festival (SCMF 2012.) koji će početi u petak, 24. augusta, bit će posvećen predstavljanju i izučavanju najznačajnijih djela svjetske muzičke literature napisanih u mediju kamerne muzike, koja se smatra najprofinjenijim žanrom umjetničke muzike.
Tim povodom upriličena je pres konferencija na kojoj su o ideji Festivala govorili dekan Muzičke akademije u Sarajevu Ivan Čavlović, umjetnički direktori Festivala Dino Mulić predavač na Madison Univerzitetu, Chris Finckel član Manhatn String Qvarteta, te izvršna direktorica Festivala Amila Ramović.

Dekan Čavlović istakao je da je riječ o Festivalu koji otvara vrata AMU prema svijetu I dovodi svijet u Sarajevo i na Aklademiju.

Dino Mulić je govorio o počecima Sarajevo Chamber Music Festivala (SCMF 2012.) o ideji koju je dogovorio s Chrisom Finckelom i koja je nastala kako bi se vratio sjaj Muzičkoj akademiji u Sarajevu, te kako bi se u Sarajevo doveli vrhunski muzičari.

Finckel je istako da je strast koju osjećaju prema fantastičnoj muzici koja će biti izvođena to što povezuje učesnike i organizatore Festivala.

A možda najbitnije je izrekla Amila Ramović. Ona je rekla da je riječ o neprofitnom projektu u kome nema honorara, nema plata već samo ljubav prema muzici.

Ramović je istakla da se, kako bi se publika dovela u dvorane, izvedbe prilagođavaju. Ovaj SCMF je festival koji poštuje umjetnike, stvaraoce i one koji su spremni da prihvate vrhunske vrijednosti koje im se nude.

Prema odabiru umjetničkih direktora Festivala Chrisa Finckela i Dine Mulića, ovogodišnje izdanje Festivala posvećeno je stvaralaštvima dva kolosa kamerne umjetničke muzike - Antonína Dvoráka i Franza Schuberta.

Njihova i druga odabrana djela izvodit će Manhattan String Quartet (SAD), David Finckel & Wu Han (SAD), Benjamin Bloomfield (SAD), Yeonju Jeong (Južna Koreja/BiH), Sangmi Lim (Južna Koreja/SAD), Dino Mulić (BiH/SAD), Boris Rener (Slovenija), Alexander Swete (Austrija) i Christopher Taylor (SAD).

Program koncerata pratit će program majstorskih radionica i tematskih predavanja koja će biti održana u Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Ulaz na sve programe Sarajevo Chamber Music Festivala je slobodan.

Programi će se održavati u Domu oružanih snaga BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: