{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Posjetioci "Nevidljive izložbe" u ulozi slijepih osoba

27.12.2012. u 21:10
0
5
Posjetioci "Nevidljive izložbe" u ulozi slijepih osoba
0
Posjetioci "Nevidljive izložbe" u ulozi slijepih osoba
Foto: AFP
"Nevidljiva izložba" u Varšavi, glavnom gradu Poljske, pruža mogućnost svim ljudima da shvate kakav je osjećaj kada ste slijepi. Prilikom obilaska mračnih soba na ovoj izložbi svim posjetiocima pomažu slijepi vodiči.
"Posjetioci preuzimaju ulogu slijepih osoba. Uz pomoć ove instalacije, posjetioci mogu osjetiti kako je to kada živite u potpunom mraku", rekla je Malgorzara Szumowska, kustosica izložbe.

Cijelo iskustvo traje jedan sat, a posjetioci tokom obilaska uče kako čula mirisa, sluha, okusa i dodira drugačije funkcionišu u totalnom mraku.

"Imamo šest soba i u svim sobama vlada potpuna tama. Sva soba predstavlja jedan dio svakodnevnog života – stan, ulicu, kafić ili muzej", dodala je Szumowska.

Foto: AFP
Foto: AFP

Osim tamnih soba, na izložbi se može naći i soba sa svjetlom u kojoj se posjetioci mogu okušati u edukativnim igrama koje stimulišu čula i u kojoj se mogu vidjeti razna pomagala koja koriste slijepe osobe u svakodnevnom životu.

"Cilj nam je da svima pokažemo da je nevidljivi svijet prelijep i da slijepi ljudi imaju smisao za humor. Želimo da pokažemo da su i oni dio društva", rekla je Szumowska.

Do sada je izložbu posjetilo više od 30.000 osoba. Ideja o izložbi je došla iz Mađarske, gdje je jedna žena u potpunosti zamračila svoj stan kako bi shvatila kroz šta prolazi njen muž koji je ostao slijep nakon jedne nesreće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: