Uskoro otvorenje
71

Posjetili smo pripremu izložbe "Srebrenica" Mersada Berbera: 40 priča o genocidu

L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji BiH će od 26. oktobra do 25. novembra biti otvorena izložba "Srebrenica" Mersada Berbera. Ekipa portala Klix.ba obišla je pripremu izložbe koju organizuje Fondacija Mersad Berber.
Izložba se održava u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Kroz prostorije u kojima će biti izloženo 40 slika ovog velikog umjetnika nas je proveo njegov sin Ensar Berber koji ističe kako je ova izložba nešto na čemu je njegov otac radio do posljednjeg dana svog života.

"Ovo je njegov duhovni vakuf. Također, organizacija ove izložbe u Sarajevu je očev emanet koji ćemo mi kao fondacija i porodica ispuniti. Ideja da se to dogodi baš ove godine potekla je od predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića čiji smo prijedlog o organizaciji izložbe u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici s dubokim pijetetom prihvatili. S predsjedavajućim Džaferovićem imamo čvrste veze još od ranije. Bio je pokrovitelj naših izložbi u Dohi (Qatar) i Zagrebu u Klovićevim dvorima. Također, javnost to ne zna, ali je upravo predsjedavajući Džaferović, tada u funkciji predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH, najzaslužniji što je Velika narodna skupština Republike Turske dozvolila da 2004. godine Mersad Berber izlaže u palači Dolmabahçe u Istanbulu", kaže Berber.

Podsjetimo, svjetska premijera 40 slika selektiranih iz Berberove monografije "Srebrenica" prethodit će izložbama u Istanbulu i Washingtonu planiranim za kraj ove godine.