Kultura
0

Posjeta Muzeju Kulenović Collection u Karlskroni nezaobilazna za turiste

FENA
Švedski Magazin "Turist" je svoje zimsko izdanje posvetio promociji grada Karlskrona, najjužnijeg turističkog bisera Švedske, a rame uz rame s prekrasnom historijskom gradskom jezgrom iz 17. stoljeća, fantastičnom spa ponudom, kvalitetnom jazz i pozorišnom scenom, fokusirao se na eksponate Muzeja "Kulenović Collection".

Kustos Muzeja "Kulenović Collection" Rizah Kulenović je u razgovoru s novinarkom magazina "Turist" Annom Dahlqvist podsjetio na značaj djela najvažnijih sjevernoevropskih umjetnika Rembranta i Bruegela te ruskog slikara Kandinskog.

"Djela ovih umjetnika nisu samo namijenjena turistima, ona su obilježila historiju umjetnosti i na najkvalitetniji način i danas skreću pažnju historičara i poznavalaca umjetnosti", rekao je Kulenović.

Pojasnio je i značaj eksponata dekorativne umjetnosti azijskog, odnosno kineskog porijekla iz 12. stoljeća iz muzeja "Kulenović Collection" koji su po njemu i kustosima sličnih muzeja odlična dopuna umjetninama izloženim u muzeju antičkih eksponata Dalekog istoka u Štokholmu.

Muzej antičkih djela Dalekog istoka iz Štokholma zajedno s Berlinskim muzejom za azijsku kulturu predstavljaju najobuhvatnije muzeje ove vrste u Evropi s tradicijom dugom gotovo 90 godina.

Magazin "Turist" se odlučio da svojim čitaocima preporuči u Muzeju "Kulenović Collection" sliku Da Vincia "Jaslice“, ili "Nativity“.

"Slika starog majstora Da Vincija ne samo da je interesantna posjetiocima već je nedavno oko sebe okupila stručnjake historije umjetnosti i modernih tehnologija, historičare, poznavaoce djela Da Vincija od arhitekata do medicinara i astrologa koji su uz sve svoje znanje, iskustvo i umijeće i ovaj put zastali pred umjetnikom nad umjetnicima. Kao i slika Mona Lisa iz Louvrea i slika 'Jaslice' potvrdila je genijalnost Da Vincija", rekao je kustos Kulenović.

Turistička zajednica grada Karlskrona radi svoje turističke promocije i povećanja prihoda od posjeta turista već nekoliko godina razvija sopstveni brend "Visit Karlskrona“. Ovogodišnji zimski praznici su u turističkom brendu Karlskrone u znaku Muzeja "Kulenović Collection".