Kultura
0

Posjeta KDM Biser iz Jesenica

Klix.ba
Članovi Kulturnog društva muslimana «BISER» iz Jesenica jučer su posjetili prijateljsko Slovensko kulturno društvo u Sarajevu.

SKD Cankar i KDM Biser su prvi kontakt uspostavili uskoro nakon završetka rata, a na poziv KDM «BISER» prošle je godine u julu mjesecu zbor SKD Cankar «Camerata Slovenica» održao koncert u Jesenicama.

Ove se godine ispunila višegodišnja želja članova folklorne skupine KDM «Biser», da nastupe na Festivalu Baščaršijske noći.

Mladi članovi ovog društva zadovoljni su jer su imali priliku predstaviti se bosanskoj publici brojnim nastupima tokom četverodnevnog boravka u Sarajevu. Iz pradomovine ponijet će divne utiske, zahvaljujući Festivalu «Baščaršijske noći» a uz pomoć Društva «Kolo Bosansko» i SKD Cankar.

Članovi ovih društava su primijetili da imaju toliko toga zajedničkog. Oba društva njeguju dva ista jezika – slovenski i bosanski, i njeguju dvije iste kulturne baštine – baštinu domovine i pradomovine. Za uspomenu na ovu posjetu, Ljiljana Testen, predsjednica SKD Cankar, poklonila je g. Nihadu Balagiću, predsjedniku KDM Biser nekoliko primjeraka Fotomonografije o 10 godina djelovanja SKD Cankar.