{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posjeta Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica

F
8.10.2009. u 17:38
0
0
Posjeta Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica
0
Posjeta Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica
Predstavnici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH), na čelu s direktorom Ismetom Ovčinom, posjetili su Franjevački muzej i galeriju Gorica, gdje su razgovarali s gvardijanom Fra Markom Semrenom, direktorom Muzeja i galerije Josipom Gelom i bibliotekarkom Ružicom Barišić.
Potom su posjetili Gradsku knjižnicu u Livnu, gdje su se sastali s direktorom Narodnog sveučilišta u sklopu kojeg djeluje knjižnica, Markom Hrgom i stručnim osobljem ove biblioteke, saopćeno je iz Službe za informisanje NUBBiH.

Posjeta ovoj knjižnici predstavlja vid redovnih aktivnosti u okviru vršenja matične funkcije NUBBiH.

Predstavnici NUB-a BiH imali su za cilj pružiti stručnu pomoć potrebnu za uređenje i proširenje biblioteke Franjevačkog muzeja i galerije Gorica.

Franjevački muzej i galerija Gorica Livno, nasljednik Franjevačke zbirke samostana na Gorici, ima svoje korijene u 19. stoljeću. Franjevački muzej i galerija posjeduju arheološku, etnološku, sakralnu, numizmatičku, filatelističku zbirku i zbirku starog oružja, stalnu postavku slika Gabrijela Jurkića, te bogatu biblioteku i arhiv.

Biblioteka ovoga samostana danas gotovo da i ne posjeduje duplikate, jer se zbog nedostatka prostora u biblioteci nalaze samo arhivski primjerci. Dio bibliotečke građe nema adekvatan smještaj, te je stoga potrebno hitno proširenje knjižnice, pri čemu će NUBBiH pružiti adekvatnu pomoć i podršku.

Spomenutim bibliotekama poklonjeni su paketi s publikacijama čiji je izdavač Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: