Federalni ministri
0

Posjeta arheološkom nalazište lug u Goraždu

FENA
Foto: Gorazde-x.com
Foto: Gorazde-x.com
Lokalitet naselja Lug u općini Goražde, gdje se ovih dana vrše arheološka iskopavanja i gdje su pronađeni predmeti i ostaci građevina koji ukazuju na postojanje naselja iz doba tzv. vinčanske kulture, danas su u pratnji domaćina premijera i ministara u Vladi BPK te načelnika općina u sastavu ovog kantona posjetili ministri u Vladi Federacije BiH, Kantona Sarajevo te predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

U sastavu delegacije bili su dopremijer i ministar kulture i sporta Federacije Gavrilo Grahovac, ministri poduzetništva, razvoja i obrta te prostornog uređenja Velimir Kunić i Salko Obhođaš, ministar prostornog uređenja u Vladi Kantona Sarajevo Abid Jusić, kao i direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Lidija Mićić.

Bila je ovo prilika da se na licu mjesta gosti upoznaju sa najnovijim arheološkim otkrićem u ovom dijelu BiH te dogovore aktivnosti za naredni period po pitanju zaštite ovog, kako je i danas naglašeno, dragocjenog historijskog naslijeđa.

"Ovo je uistinu vrijedno nalazište koje ćemo nastojati zaštititi prije zime, a kasnije uz pomoć stručnjaka i trajno konzervirati i time doprinijeti da ono postane i sastavni dio turističke ponude", kazala je direktorica federalnog Zavoda za zaštitu spomenika Lidija Mićić.

"Ministarstvo kulture i sporta i po službenoj dužnosti ima obavezu podržati ovakve i slične projekte, tako da možemo obećati pomoć pri nastavku ovih istraživanja", kazao je resorni ministar Gavrilo Grahovac.

Premijer BPK Nazif Uruči istakao je da pronalazak ostataka koji svjedoče o postojanju vinčanske kulture na ovom području ima neprocjenjivu historijsku i kulturnu vrijednost. Danas je dogovoreno da se državnoj Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika uputi zahtjev za proširenje obuhvata nacionalnog spomenika i na novootkriveno neolitsko naselje, koje je od ranije proglašenog nacionalnog spomenika udaljeno par stotina metara.

Na arheološkom iskopavanju u naselju Lug pored domaćih arheologa rade i stručnjaci sa njemačkog Univerziteta u Kilu te članovi rimsko-germanske komisije iz Frankfurta..

Nakon pronalaska figurine za koju je iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu potvrđeno da potiče iz doba neolita i da pripada tzv. vinčanskoj kulturi, pronađen je i niz drugih predmeta i ostataka građevina koji ukazuju na postojanje naselja iz doba tzv. vinčanske kulture.

Prema procjenama stručnjaka, naselje bi moglo biti staro više od sedam hiljada godina. Uz ostalo, do sada su pronađeni ostaci kuća, dijelovi alata, fragmenti kuhinjske keramike te niz drugih predmeta iz tog perioda. Botaničari iz Njemačke vrše i ispitivanje sastava zemljišta kako bi utvrdili i koje su se žitarice uzgajale u tom periodu s obzirom da je na ovom lokalitetu pronađen i žrvanj za mljevenje ječma. Arheolozi će na lokalitetu Luga raditi još desetak dana.