Kultura
0

Portugalska diva na 11. Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Portugalska diva Maria Joao na 11. Jazz Festu Sarajevo 2007 po drugi put će se predstaviti bh. publici. Nakon izvrsnog nastupa na 6. Jazz Festu 2002. godine kada je sa svojim projektom Mumadji izazvala oduševljenje i ovacije publike. Maria će ove godine predstaviti svoj novi projekat.

Polazeći od jazza, portugalskog folklora, afričke i brazilske muzike, kao i zapadne romantičarske tradicije, Maria Joao predstavlja “world music“ u najboljem smislu te riječi. "Volim razne muzičke žanrove, različitu muziku", kaže Maria i dodaje kako ne želi biti ograničavana muzičkim stilovima. Nadahnuće crpi iz, kako sama kaže, “zlatnog trokuta" afričke, brazilske i portugalske muzike.

Maria Joao osebujna je pjevačica spremna na rizik i sklona istraživanjima nepoznatih područja. Njena izvedba na koncertima očarava publiku neprestanim promjenama boje glasa, raspoloženja i ugođaja, spontanim improvizacijama, komunikacijom s muzičarima i publikom, plesom te dječjom razigranošću, tako rijetkom i svojstvenom samo najvećim umjetnicima.

Ova je pjevačica život na muzičkoj sceni započela prije dvadesetpet godina na međunarodnom jazz festivalu u Cascaisu, kada su je i publika i kritika nagradili za izvanredan nastup. Godine 1987. počinje raditi sa njemačkim saksofonistom Christofom Lauerom te japanskom pijanisticom Aki Takase. Narednih godina sarađuje sa Carlosom Bicom i Máriom Laginhom te kombinira jazz i tradicionalnu portugalsku muziku.

Nakon osam albuma objavljenih za prestižnu izdavačku kuću Verve, koji učvršćuju njezin status dive na muzičkoj sceni, Maria objavljuje album Cor inspirisan kulturom Indije i Mozambika. Na albumu gostuju perkusionista Trilok Gurtu i gitarista Wolfgang Muthspiel. Nakon toga uslijedila su još tri albuma, potom albumi Undercover i Tralha, da bi u aprilu ove godine objavila petnaesti CD pod nazivom Joao.

Maria Joao zatvorit će glavni program 11. Jazz Fest Sarajevo 2007 koncertom u Bosanskom kulturnom centru 4. novembra u 21.00.