Kultura
0

Portreti i skulpture Ismeta Mujezinovića

Sarajevo-x.com
Obilježavanje stogodišnjice od rođenja Ismeta Mujezinovića popraćeno otvaranjem izložbe portreta u kojima su poznati slikari predstavili svoj doživljaj lika ovog umjetnika. Na ovaj način, završena je manifestacija obilježavanja stogodišnjice. Izložbe ostaju otvorene do polovine januara.

U okviru manifestacije Sto godina od rođenja akademika Ismeta Mujezinovića, sinoć je, 3. decembra, u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović, otvorena izložba pod nazivom Lik Ismeta Mujezinovića u djelima drugih umjetnika. Izložbu je svečano otvorila Ernesa Mešić, pomoćnica gradonačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića.

"I večeras ćemo da ukažemo čast velikom umjetniku, otvarajući i ovu izložbu. Drago mi je što nam je Ismet Mujezinović, pored svega, podario i mogućnost da se okupljamo na jedan ovakav način i nadam se da ćemo se svakim povodom, kada je u pitanju ovo veliko ime, družiti još više", kazala je Ernesa Mešić.

Obraćajući se prisutnima Ćazim Sarajlić, direktor Međunarodne galerije portreta Tuzla, podsjetio je na značaj ovog velikog imena, kao i motive pravljenja ovakve jedne izložbe.

"Ovi crteži imaju dokumentarno-historijsku vrijednost, jer je to zapis o jednoj velikoj ličnosti kakav je bio Ismet Mujezinović. Ismet Mujezinović je jedan od zaštitnih znakova grada Tuzle i Bosne i Hercegovine. On je živio u jednom vremenu koje je bilo herojsko vrijeme, vrijeme velike umjetnosti. On je bio slikar renesansnog tipa, bio je poliglota, bio je čovjek homo integralis i čovjek koji se nastojao okušati u svim mogućim oblastima", istakao je Sarajlić.

Prisutni su mogli da pogledaju oko dvadeset portreta Ismeta Mujezinovića, na način kako su ga vidjeli i doživljavali njegovi savremenici, kolege i učenici. Među mnogobrojnim velikim imenima, našla su se imena: Mario Mikulić, Sabahudin Hodži, Mensur Dervišević, Edin Dervišević, Mevludin Ekmečić, te japanskog slikara Kajame. Pored portreta, izložene su i dvije skulpture: Stevana Bodnarova i Pere Jelisića. Portreti su kao izraz poštovanja prema ovom vrsnom umjetniku i slikarskom uzoru, nastajali od 1946. godine, pa sve do osamdesetih godina, a i danas predstavljaju neosporne umjetničke vrijednosti.

Sinoćnja izložba bila je ujedno i posljednja manifestacija u okviru obilježavanja stote godišnjice Ismeta Mujezinovića. Međutim, svi sadržaji koji su održani prethodna dva dana, za ljubitelje likovne umjetnosti i Ismeta Mujezinovića, bit će otvorena do 7. januara 2008. godine, kada će se obilježiti i godišnjica smrti Ismeta Mujezinovića.