Kultura
70

Porović i Čistopoljski se izložbom predstavili beogradskoj publici

FENA
Akademski bh. umjetnici iz Sarajeva Mensur Porović i Boris Čistopoljski sinoć su u galeriji "Uroboros" u Beogradu prvi put izložili djela pred tamošnjom publikom.

Izložbu slika i grafika, članova Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), posjetio je veliki broj srbijanskih umjetnika, a otvorili su je svjetski poznati muzičari braća Ratko i Radiša Teofilović izvođenjem sevdalinke na jedinstven način.

Kako se navodi u saopćenju povodom izložbe, zanimljivo je da će upravo braća Teofilović 7. novembra s Miroslavom Tadićem, jednim od najuspješnijh gitarista rođenih u BiH, održati koncert na 18. Jazz Festu u Sarajevu.

"Izuzetna nam je čast bila na otvaranju slušati braću Teofilović, koji su prijatelji Milana Tucovića, jednog od vodećih srbijanskih umjetnika i vlasnika galerije na čiji poziv smo predstavili svoja djela u Beogradu. Iznenađeni smo velikom posjećenošću, a zahvaljujemo se i kolegama umjetnicima iz Beograda koji su podržali naš rad", ističu bh. umjetnici, čija izložba se može pogledati do 26. oktobra.

Porović je predstavio 50 slika srednjeg i manjeg formata iz ciklusa "Dio sna", nastalog u posljednje dvije godine, dok je Čistopoljski predstavio grafike u četiri faze koje su nastajale od 1985. pa do danas.