Historijski muzej
44

Pop Art Festival predstavit će omaž sarajevskom duhu i muzičkoj sceni

FENA
Prvi Pop Art Festival, čija će tema biti sarajevski humor i muzika, bit će održan u periodu od 20. do 23. aprila. Organizator festivala, Udruženje građana "Pogon", okupilo je najznačajnije kulturne radnike koji će se kroz panel diskusije, radionice i umjetničke performanse prisjetiti kulturno-umjetničke scene Sarajeva.

Akademija scenskih umjetnosti bit će domaćin panel diskusije koje će biti održana sutra i u subotu, 22. aprila.

Predsjednik UG Pogon Zlatko Novaković najavio je da će o posljednjih 50 godina sarajevske muzičke scene, između ostalih, razgovarati sa Elvisom J. Kurtovićem, Sašom Lošićem, Enesom Zlatarom, Sanjinom Latifićem, Damirom Nevesinjcem te Vedranom Mujagićem i Samirom Hodovićem.

Kroz otvorene diskusije o temama "New Primitives", "Rock Under the Siedge" i "Muzika danas" učesnici panela će se osvrnuti na historijat i značaj koji je muzička scena imala u razvoju popularne kulture i predstavljanja glavnog grada BiH kao regionalnog muzičkog centra.

"Kako je to sve počelo i zašto je Sarajevo poznato po specifičnom humoru razgovarat ćemo sa istaknutim sarajevskim glumcima i kulturnim radnicima Almirom Kurtom, Pjerom Žalicom, Zenitom Đozićem, Srđanom Velimirovićem, Darkom Ostojićem, Senadom Bašićem, Sašom Petrovićem, Damirom Nikšićem i Milanom Pavlovićem", pojasnio je Novaković.

U Historijskom muzeju BiH tokom četiri dana festivala bit će održane kreativne radionice za studente i srednjoškolce, a ovaj muzej će ugostiti i perspektivnog grafiti umjetnika Benjamina Čengića. Jedan od učesnika Pop Art Festivala je i jedan od najtalentiranijih sarajevskih umjetnika mlađe generacije Rikardo Druškić, koji će svoje djelo prenijeli na neobično umjetničko platno-putnički automobil "Seat Leon", saopćili su organizatori.