Produkt dizajn
420

Pop Art Festival: Ena i Miran na panel diskusiji otkrivaju kako izgraditi vlastiti brend

A. B.
Ena Dujmović i Miran Lazić
Ena Dujmović i Miran Lazić
U Kinu Meeting Point u Sarajevu će u subotu s početkom u 13:00 sati biti održana panel diskusija na temu produkt dizajna kojom završava dvosedmični program Pop Art Festivala.

Četvrto izdanje Pop Art Festivala provelo je nekoliko hiljada posjetilaca kroz zanimljive teatarske izvedbe, edukativne radionice i panel diskusije. Ovogodišnji program završava upravo sutra, panel diskusijom na temu produkt dizajna o kojem će govoriti Zlatko Tanović, te dizajneri Ena Dujmović i Miran Lazić.

Ena i Miran završili su Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, smjer Produkt dizajn. I dok se Ena sa dizajnom pobliže upoznavala kroz mnogobrojne projekte na Akademiji, što joj je u konačnici i pomoglo da izgradi vlastiti brend. Miran se, s druge strane, za svijet dizajna zainteresirao odrastajući uz hip-hop muziku i košarku.

"Oduvijek su me zanimali omoti muzičkih albuma, taj stil odijevanja, fotografija i tipografija na njima. Košarka u kombinaciji s hip-hop muzikom je pobudila moje interesovanje za graffiti kulturom, a preko toga za dizajnom", kazao je Miran na početku našeg razgovora.

Međutim, stvaranje brenda i kompanije koja se temelji na dizajnu i proizvodnji u našoj zemlji može se gledati i kao na jedan dosta hrabar i odvažan korak. Ipak vjera u ideju i njenu realizaciju, te podrška okruženja pomogla im je da danas kreiraju sjajne bosanskohercegovačke brendove Plus Minus i REVOLT Clothing.

Ena i Miran od početka realizacije svojih ideja nailazili su na mnogobrojne izazove, a s mnogima se suočavaju i danas. Stoga su u potpunosti uključeni u cjelokupan proces, od ideje do procesa proizvodnje. Ena smatra da je važno biti prisutan tokom cijelog procesa nastanka proizvoda jer na taj način može usmjeriti i ubrzati proizvodnju.

"Osjećam grižnju savjesti ukoliko nekoliko dana nisam bila u radionici. S druge strane, pogotovo u tekstilnoj industriji, konstantno se očekuju neke nove ideje koje meni najprirodnije dođu u radionici u interakciji s materijalima", navela je Ena.

Nakon mnogo vremena provedenog za računarom kreirajući prepoznatljivi dizajn proizvoda pod brendom REVOLT Clothing, Miran također nastavlja pratiti i proces proizvodnje.

"Kada se radi kolekcija, morate stalno biti prisutni. Prvi uzorci, ispravke i prepravke, greške, gubljenje živaca i nervoze dok ne dobijemo najbolji kvalitet. Prvih osam godina sam štampao sve svoje proizvode, svaki artikal je prošao kroz moje ruke. I dan danas je to opcija ali sam onda došao do partnerske štamparije koja mi povremeno pomaže i olakšava dio tih stvari", pojasnio je Miran.

Inspiraciju pokušavaju pronaći u sebi, ali neizbježno i u svemu što vidimo i živimo.

"Sama inspiracija zbog toga dolazi uvijek iz nekih novih izvora i dokle god je ima sve će biti uredu. Nekad se uplašim da će nestati i da neću smisliti nešto novo što je dobro, ali uvijek se nekako sve posloži kada si vrijedan i radiš", kazala je mlada bosanskohercegovačka dizajnerica koja smatra da su mogućnosti za male brendove danas veće nego prije.

Međutim, izazovi s kojim se susreću na lokalnom tržištu znatno utječu i na dizajn.

“Na dizajn najviše utkeče manjak ili nedostatak resursa koji su bitni za proizvodnju, poput materijala, mašina, boja i slično. S tim u vezi potrebno je i dizajn prilagoditi ili reducirati na ono što možeš uraditi, a ne uvijek na ono šta bi želio“, naglasio je Miran.

I Ena i Miran saglasni su da su inovacije najbolji znak uspješnog projekta.

"Mislim da je vrlo bitno imati nešto u svom proizvodu što je prepoznatljivo. Meni je uvijek bio cilj da bez etikete ljudi prepoznaju da je to Plusminus dizajn, i to se vrlo uspješno ostvarilo. Bitno je i obratiti posebnu pažnju na sve pa i na najmanje detalje i finese koji daju ljepotu proizvodu", poručila je Ena.

Dizajn će vjeruju stalno evoluirati, dizajneri će uvijek tražiti neka nova rješenja, a isto tako će se vraćati i na stara i iz njih reproducirati nešto novo. O svemu ovome i mnogim drugim temama razgovarat će sutra na posljednoj panel diskusiji u sklopu ovogodišnjeg izdanja Pop Art Festivala. Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.