Kultura
0

Ponovo pokrenut rad Sarajevskog akademskog lingvističkog kruga

FENA
Na inicijativu dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu Srebrena Dizdara i Kolegija za postdiplomski studij iz lingvistike, ponovo je pokrenut rad Sarajevskog akademskog lingvističkog kruga (SALK).

Kako je to veliki korak za razvoj lingvističke, a time i akademske misli u bh. sredini, danas je početak rada SALK-a obilježen organiziranjem okruglog stola "Putevima bosanskog jezika".

Povod je podsjećanje na Naredbu Zemaljske vlade o ukidanju naziva bosanski jezik i uvođenju naziva srpskohrvatski, izdatu 4. oktobra 1907. godine.

Okrugli sto otvoren je svečanom sjednicom na kojoj su se prisutnima obratili dekan Filozofskog fakulteta Srebren Dizdar, voditeljica Kolegija za postdiplomski studij iz lingvistike Marina Katnić-Bakaršić te predsjednica SALK-a Amela Šehović.

Dekan Filozofskog fakulteta Srebren Dizdar istakao je da se jezik nerijetko koristi kao sredstvo dnevne politike, a da je cilj SALK-a da se pitanju jezika prije svega pristupi s naučnog, akademskog stajališta.

Profesorica Marina Katnić-Bakaršić prisjetila se početaka prvih postratnih postdiplomskih studija, kao i rada SALK-a u predratnom periodu. Za nju, kao i druge postdiplomce, kako je istakla, SALK je bio prostor otvorenog lingvističkog dijaloga, pa je izrazila nadu da će mladi lingvisti, koji se sad okupljaju oko SALK-a, također ići tim putem.

Nakon svečanog dijela uslijedila su plenarna izlaganja prof. dr. Dževada Juzbašića, prof. dr. Dževada Jahića i prof. dr. Naile Valjevac.

Rad skupa, čiji će program biti podijeljen u dvije sekcije, nastavit će se sutra.