Gradimir Gojer
0

"Ponosan sam na ansamble Narodnog pozorišta Sarajevo"

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
"Ponosan sam na naše ansamble, s obzirom na to da je u ovoj nedjelji Narodno pozorište Sarajevo produciralo dvije nove premijere", kazao je danas direktor Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) Gradimir Gojer.

On u saopćenju za javnost ovog pozorišta ističe da je na Maloj sceni NPS EnFace s velikim uspjehom izvedena drama domaćeg, suvremenog, sarajevskog i bh. književnika Seada Trhulja "Dvojica na mostu", dok Opera NPS premijerno producira novi operni naslov "Ježeva kuća" Zlatana Vaude, prema libretu Jovana Aleksića koji je koristio za ovo djelo basnu Branka Ćopića.

Gojer je mišljenja da imponira što su u obje izvedbe u potpunosti korišteni domaći teatarski potencijali.

"Recentna kritika je već konstatirala da su Izudin Bajrović i Ermin Sijamija napravili odlične kreacije u predstavi "Dvojica na mostu", da je pravo otkriće redateljski rad Alena Drljevića, a izvedba opere "Ježeva kuća" uz pojavnosti Daria Vučića (dirigent), Ferida Karajice (reditelj), te čitave skupine mladih solista (Melisa Hajrulahović, Aida Čorbadžić, Amir Saračević, Leonardo i Ivan Šarić), pokazuje da je naša kuća uspjela da odgoji ozbiljan solistički kadar", smatra Gojer. On naglašava da uspjeh ovih dviju predstava treba gledati i u svjetlu onoga što one ostavljaju u širem kulturnom ambijentu Sarajeva i BiH, kao predstave koje produciraju domaći kadar, ali i domaće dramske tekstove s temama neuralgične prošlosti i sadašnjosti BiH.

U očekivanju i nove premijere Baleta NPS, Gojer konstatira da središnji period ove umjetničke sezone protiče u ozbiljnim rezultatima svih ansambala ovog teatra, uz očekivanje da će ove predstave i na predstojećim umjetničkim manifestacijama i festivalima odlično reprezentirati Narodno pozorište Sarajevo.