{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poljska ambasada organizuje izložbu posvećenu Zbigniewu Herbertu

25.10.2013. u 10:08
32
0
Poljska ambasada organizuje izložbu posvećenu Zbigniewu Herbertu
32
Ambasada Republike Poljske u BiH organizuje izložbu posvećenu jednom od najvećih savremenih poljskih pjesnika, Zbigniewu Herbertu. Izložba će biti otvorena 29. oktobra u 19:30 u Muzeju književnosti u Sarajevu.
"Zbigniew Herbert je sasvim sigurno jedno od najpoznatijih i prepoznatljivih imena savremene poljske i europske poezije. Njegov moderni, suptilni i intelektualni poetski jezik svjedoči ne samo o izvanredno talentovanom pjesniku i misliocu, nego, kao o čovjeku izvanredne kulture i obrazovanja.

Izuzetnog senzibiliteta i nadahnuća, Herbert sjajno u svojoj poeziji spaja vjekovna iskustva ljudske historije i kulture sa svojim vlastitim poimanjem čovjeka i svijeta svog vremena.

O Herbertovoj poeziji napisane su već čitave biblioteke studija, eseja, kritika i analiza, koje bez rezerve i bez ostatka njegovu poeziju uzdižu kao pojam modernog europske i svjetske poezije", napisao je o Herbertu Slavko Šantić, prevodilac s poljskog jezika u BiH.

Najpoznatiji dio Herbertovog opusa je ciklus pjesama o "Gospodinu Kogitu", liku koji je duboko ukorijenjen u savremenosti ali i u europskom kulturnom naslijeđu.

Herbertove knjige su prevedene na 38 jezika, a na srpski jezik Herberta su prevodili Petar Vujičić i Biserka Rajčić.

Izložba će biti otvorena do 5. novembra 2013.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: