Kultura
0

Policija "traži" otiske Leonarda da Vincija

FENA
Koristeći istu tehniku kojom otkriva počinitelje kaznenih djela, talijanska policija proučava dvije renesansne slike u nadi da će pronaći dokaze kako je na njima radio Leonardo da Vinci.

Vrijednost dviju slika, piše londonski Times, koje prikazuju Madonu iz Laroquea i Svetu Katarinu Aleksandrijsku, vinula bi se nebu pod oblake i svaka bi dostigla više od 140 milijuna dolara ukoliko bi se dokazalo da je na njima radio veliki renesansni majstor.

Povjesničari umjetnosti vjeruju da je Madona, koju je prije nekoliko godina privatni kolekcionar kupio na buvljaku u Francuskoj za 300 dolara, rad Giampietrina, za kojeg se zna da je radio u Leonardovoj radionici.

No, ima stručnjaka koji vjeruju da je na slici radio sam Leonardo.

Vjeruje se da je Giampietrino dovršio i prikaz Svete Katarine, ali rad pokazuje da se umjetnik služio prstima kako bi stvorio efekt blage zamagljenosti, tj. tehnikom sfumata, zbog koje je Leonardo posebno hvaljen.

U projektu Sveučilišta Chieti i Muzeja Ideale u Vinci policija fotografira i proučava otiske prstiju na slici.

Svoje će nalaze usporediti s bazom 200 nepotpunih otisaka prstiju koju su skupili tokom zadnje tri godine.

"Navikao sam raditi s otiscima prstiju kriminalaca, ali tehnika je potpuno ista", rekao je pukovnik talijanske policije Gianfranco de Fulvio.