Pripremaju predstavu
0

Polaznicima škole glume Kamernog teatra 55 u Srebrenici dodijeljene diplome

Klix.ba
Svečanom dodjelom diploma završen je drugi dio škole glume Kamernog teatra 55 u Srebrenici. Danas su polaznici škole, srebrenička djeca bošnjačke i srpske nacionalnosti, njih 37, dobili diplome koje im je zvanično uručio direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

U proteklih pola godine dvadeset glumaca iz ansambla Kamernog teatra 55 održalo je časove gdje su djeci iz Srebrenice koja su pohađala školu glume otkrivali čari i tajne glumačkog umijeća.

Iz Kamernog teatra 55 ističu da stvari ne prestaju završetkom i dodjelom diploma. Nastavak priče slijedi u vidu prprema i produkcije predstave "Petar Pan" koju će režirati mladi i talentirani banjalučki reditelj,Goran Damjanac, a u kojoj će glumiti polaznici škole. Premijera predstave planirana je u narednim mjesecima, a već su dogovorena gostovanja u Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Zenici, Prijedoru, Trebinju, Jajcu i Brčkom, kao i u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Skopju.

U realizaciji ovog projekta Kamerni teatar 55 je ostvario odličnu saradnju sa Kulturnim centrom Srebrenica, te Općinom Srebrenica i načelnikom Mladenom Grujičićem, koji je pokazao veliko interesovanje za projekt i značajno se uključio u njegovu realizaciju. Kamerni teatar 55 izrazio je posebnu zahvalnost ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, bez čije financijske pomoći realizacija ovog projekta ne bi bila moguća.

"Krajnji cilj i ideja ovog projekta je da u ambijentu u kojem je je 11. juli jedini datum kada se prisjećamo Srebrenice, oni koji su rođeni nakon njega nastave dalje. Genocid se nikada ne smije i neće, zaboraviti, i svakog 11. jula klanjat ćemo se palim žrtvama, ali isto tako zdušno ćemo se boriti i istrajati u tome da djeca i bošnjačke i srpske nacionalnosti koja danas žive i rađaju se u Srebrenici, ne žive jedni u kultu žrtve, a drugi pod stigmom izvršenog zločina. Vrijeme je da se o Srebrenici govori i van konteksta 11. jula, a ko je bolji za to nego upravo oni koji će na svojim plećima ponijeti i donijeti jednu lijepu i radosnu budućnost, kako Srebrenici, tako i Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Kamernog teatra 55.