Prva generacija
49

Polaznici Škole glume u BKC-u će premijerno odigrati predstavu "Mali princ"

Klix.ba
Prva generacija polaznika kulturno – edukativnog programa Škola glume večeras će u galeriji BKC-a, s početkom u 18 sati, premijerno izvesti predstavu "Mali princ".

Ovo je ujedno i završna predstava prve generacije polaznika Škole. Nakon dvogodišnjeg ciklusa polaznici će, kroz kultnu priču o Malom princu, prezentovati šta su to sve naučili u svom školovanju kroz koje ih je vodio akademski glumac Mirza Mušija. Ulaz na predstavu je besplatan.

Škola glume je kulturno-edukacijski program JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo pokrenut 2017. godine. U svojoj strukturi ima dvije generacije učenika osnovnih i srednjih škola s ukupno 56 učenika. Program je osmišljen s ciljem profesionalnog rada s djecom koja imaju afinitet prema glumi i scenskom nastupu. Kroz pedagoške i umjetničke ciljeve nastavnog plana i programa polaznike vode akademski glumci.

U dosadašnjem dvogodišnjem postojanju rezultati školovanja su prezentovani javnim časovima i završnim predstavama. U proteklom periodu su realizovane dvije predstave, a to su: "Pinokio", u izvedbi grupe osnovaca, a prema adaptaciji i režiji voditelja glumca Mirze Mušije, te završna predstava srednjoškolske grupe pod nazivom "Sumnjivi autobus".

Predstava "Sumnjivi autobus" rađena je po motivima "Stilskih vježbi" Raymonda Qeneaua. Nakon višemjesečnog istraživanja ovog antologijskog djela i nevjerovatnih mogućnosti koje nudi počele su se nazirati konture jednog neobičnog scenskog igrokaza u kojem je šarolika skupina likova dobila neočekivan povod da jednu te istu, vrlo jednostavnu priču, ispriča drugim riječima, svako iz svog ugla.

Polaznici Škole glume su istraživali ne samo likove koje je oslikao Qeneauo, nego su kreirali i svoje, originalne karaktere koje su oživjeli kroz radost pozorišne igre te pokazali koje su sve scenske vještine do sada savladali.

Ujedno, Javna ustanova Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo poziva sve zainteresovane učenike osnovnih i srednjih škola da se prijave na audiciju za Školu glume, koja će biti održana u subotu, 02.02. 2019. godine, u prostorijama BKC-a. Svi zainteresovani se na audiciju mogu prijaviti putem telefona: 033/ 586 – 780.

BKC