Kultura
0

Polaganjem cvijeća pred bistu Maka Dizdara odata počast velikom bh. pjesniku

FENA
Pred bistu velikog bh. pjesnika Maka Dizdara u parku Trg oslobođenja-Alija Izetbegović danas su brojni građani, članovi porodice, predstavnici Kantona i Grada Sarajevo te javni i kulturni djelatnici položili cvijeće i odali počast povodom 90. godišnjice njegovog rođenja.

Polaganjem cvijeća pred Makovu bistu počela je manifestacija "Slovo Makovo" kojom će do kraja godine nizom događaja biti obilježena ova značajna godišnjica te na dostojan način biti odata počast velikom duhovnom ambasadoru naše zemlje.

Predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer Maka Dizdara je ocijenio antcipatorom mnogih duhovnih procesa u BiH te našeg evropejstva, a sve što je stvarao, njegova baština, pripada svima nama.

On je naglasio da narod koji se ne zna dignitetno postaviti prema svojoj prošlosti zasigurno nema niti budućnost.

"Mak nas uči kako da volimo Bosnu i kako da bar za nijansu više budemo Bosanci i Hercegovci. Moramo mu kazati hvala ne samo za ono što je u pisanom tragu ostavio već i za tradicijski moment koji je započeo", kazao je Gojer.

Za kantonalnog ministra kulture Emira Hadžihafizbegovića Mak je bio kulturna gromada. Živi je i radio po matrici – uzdići se do jednostavnosti. On je siguran da Makov duh lebdi nad BiH te da je srž i bit zemlje u kojoj smo se rodili ostala zapisana u Makovom djelu.

Polaganju cvijeća pred bistu velikog pjesnika prisustvovala je i dopredsjednica Federacije BiH Spomenka Mićić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Šaćir Filandra, kulturni ataše u Ambasadi Republike Hrvatske Krunoslav Cigoj, dogradonačelnici Sarajeva Josip Jurišić i Predrag Mitrović te Makovi sinovi Enver i Majo Dizdar.

Program će biti nastavljen danas otvaranjem izložbe o životu i djelu Maka Dizdara u Galeriji "Mak".