Režija Jurislava Korenića
93

Pola vijeka predstave "Tigriček" u Pozorištu mladih Sarajevo

I. S.
Lutkarska predstava "Tigriček" u režiji Jurislava Korenića svoju premijeru je imala 1972. godine i od tada je na repertoaru Pozorišta mladih Sarajevo.

Uz promjene ansambla i obnove predstave, mladi tigrić Perica već 50 godina uči malu raju kako je ljubav jača od straha. Autorica teksta je Hana Januševska, adaptaciju i prevod je radio Ivan Šterpin, muziku i režiju Jurislav Korenić, likovno rješenje i izradu lutaka Vaclav Havlik, a scenografiju Ivica Bilek i Dobrivoje Samardžić.

U prvoj podjeli 1972. godine igrali su: Amalija Diklić, Ante Hrkač, Abdulah Kečo, Meša Mustafić, Ivo Brnadić, Safet Hadžimehanović, Marija Marijašević, Renata Baruh, Ismet Žoljić, Irena Mulamuhić, Vera Habulin, Darija Švarc, Milena Matković, Jasna Vugić i Sabiha Mušović.

Danas u predstavi igraju: Alma Merunka, Ajla Cabrera, Anita Kajasa Memović, Suada Ahmetašević, Mirza Tanović, Semir Krivić i Edin Avdagić.

"Kada predstava doživi 50 godina, ne može se ostati ravnodušan. Ovo je velik i značajan dan za pozorište i sve generacije koje su živjele zajedno sa našim Tigričekom. Pošto su sve generacije prije nas 'održale' Tigričeka, naša je želja, ali i iskrena obaveza da nastavimo prenositi tu poruku narednim generacijama. Tigriček nam donosi direktan uvid u estetiku i maštu naših velikih učitelja i lutkara. Iako je premijera predstave bila u novembru davne 1972., odlučili smo se da Tigričekov rođendan simbolično proslavimo na Svjetski dan lutkarstva 21. marta", kazao je direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić.

Predstavu možete pogledati u nedjelju, 20. marta u 11 sati i ponedjeljak, 21. marta u 18 sati. Sav prihod od ulaznica predstave u ponedjeljak ide u Dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 442 572 i 033 205 799 , kao i putem Facebook stranice. Blagajna Pozorišta mladih otvorena je svakim radnim danom od 12 do 14 sati i dva sata prije početka predstave.