Fondacija Mak Dizdar
66

Pokrenuta peticija za uspostavljanje Makove hiže/muzeja Maka Dizdara u Sarajevu

Klix.ba
Foto: D.S./Klix.ba
Foto: D.S./Klix.ba
Fondacija "Mak Dizdar" pokrenula je peticiju za uspostavljanje Makove hiže/muzeja Maka Dizdara u Sarajevu.

Na sarajevskoj Baščaršiji, u Malim Dairama nadomak Sebilja (Luledžina br. 12), nalazi se kuća u kojoj je živio jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnik Mak Dizdar. Fondacija Mak Dizdar je u saradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, u kojem se čuva najveći dio njegove rukopisne zaostavištine, prošle godine pokrenula inicijativu o uspostavljanju muzejsko-galerijskog prostora posvećenog Maku Dizdaru u Sarajevu.

Kako je prizemlje kuće u Malim Dairama već opremljeno kao galerijski prostor, a trenutno nije u upotrebi, Fondacija Mak Dizdar je Općini Stari Grad koja je vlasnik tog prostora uputila molbu za njegovo korištenje u svrhu uspostavljanja stalne postavke posvećene Maku Dizdar pod nazivom "Makova hiža". Iako im je prvobitno obećano da će ovaj prijedlog biti razmatran na idućoj sjednici Općinskog vijeća, obaviješteni su da Općinsko vijeće još uvijek nije raspravljalo o ovom prijedlogu. Status ove inicijative trenutno je neizvjesan.

Iz Fondacije Mak Dizdar objašnjavaju da su iz tog razloga odlučili pokrenuti peticiju kojom će građani Bosne i Hercegovine i ljubitelji poezije Maka Dizdara širom svijeta moći izraziti svoju podršku ovoj inicijativi.

"Molimo Vas da svojim potpisom doprineste nastanku Makove hiže u Sarajevu", poručuju iz Fondacije Mak Dizdar.