Historijski muzej
68

Pokrenuta inicijativa da Laibach i kolektiv IRWIN dobiju mjesto u arhivu "Opkoljeno Sarajevo"

Klix.ba
Organizatori koncerta grupe Laibach u Sarajevu u saradnji sa Historijskim muzejom BIH pokrenuli su inicijativu da grupa Laibach i kolektiv IRWIN dobiju mjesto u arhivu "Opkoljeno Sarajevo".

Koncert Laibacha će, kao što je već najavljeni, biti održan 29. marta u Domu mladih. Evropska turneja novog albuma "Also Sprach Zarathustra" koja počinje 2. marta u Bolonji, a tokom koje Laibach nastupa u preko 20 gradova, završava 29. marta koncertom u Sarajevskom Domu mladih.

Građani/ke Sarajeva, grad Sarajevo i Laibach imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je održao koncert u opkoljenom Sarajevu. Namjera je da se ta veza, upotpunjena djelovanjem umjetničkog kolektiva IRWIN, arhivira u sklopu stalne postavke "Opkoljeno Sarajevo" u Historijskom muzeju BIH.

Historijski muzej BiH, mjesto pamćenja različitih priča iz bosanskohercegovačke historije, radi na unaprijeđivanju stalne postavke "Opkoljeno Sarajevo". Ova izložba je relevantna podloga i polje za bilježenje i arhiviranje priča o umjetnosti i kulturi pod opsadom. Pored jačanja domaće kulturne scene, u opkoljeno Sarajevo su dolazili brojni regionalni i internacionalni umjetnici.

"Sjećate li se ratnog natpisa "NSK DRŽAVA SARAJEVO" na zgradi Narodnog pozorišta? To je vrijeme u kojem u Collegiumu Artisticumu izlaže grupa IRWIN, a u Narodnom pozorištu Sarajlije različitih generacija čekaju svoj NSK pasoš i pričaju o koncertu Laibacha. Datum ovog koncerta se poklopio sa datumom potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Bio je to historijski koncert! Novo gostovanje Laibacha u Sarajevu je povod da sa Historijskim muzejom BiH podijelite svoje iskustvo i da nam ispričate kako je bilo 1995. godine na koncertu. Tragamo za NSK pasošima, fotografijama, predmetima, video zapisima i dobrim pričama", saopćeno je iz Historijskog muzeja.

Javljanja očekuju na Laibachovom zvaničnom fb eventu sarajevskog koncerta, na Facebook stranici Historijskog muzeja ili emailu [email protected].