Kultura
0

Pojedini sadržaji Sarajevske zime bit će pomjereni

FENA
Pojedini sadržaji iz programa Festivala "Sarajevska zima", čija je ralizacija predviđena u ovoj sedmici, bit će pomjereni za naredni period zbog vanrednog stanja u Sarajevu uvjetovanog snježnim nevremenom, potvrdio je danas Feni direktor Festivala Ibrahim Spahić.

Naveo je da blokada puteva u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori predstavlja problem za dolazak umjetnika tih zemalja na Festival. Održan je i vanredni sastanak s predstavnicima tih zemalja te je dogovoreno moguće pomjeranje najavljenih programa ukoliko umjetnici ne budu mogli stići u Sarajevo, o čemu će svi biti informirani na vrijeme.

Ipak, najavljena izložba plakata za Sarajevsku zimu 1984.-2012. bit će otvorena danas u 17.00 sati u Umjetničkoj galeriji BiH, čime se najavljuje sutrašnja svečanost otvaranja Festivala u Zemaljskom muzeju BiH u 18.00 sati.

"U ovom će muzeju biti otvorena izložba savremene danske umjetnosti i izložba povodom 70. godišnjice smrti Ćire Truhelke, a bit će organiziran i program Edine Papo u Prahistorijskom odjeljenju. Uslijedit će performansi "Nostradamus" i "Čarobnjak iz Oza", dok će se u Arheološkom odjeljenju pojaviti kraljevska svita BiH i Rimljani koji dolaze kao svjedoci jednog vremena", kazao je Spahić.

Navodi i da će se svi učesnici u konačnici okupiti u auli muzeja, kada će početi centralna svečanost otvaranja Festivala u muzejskoj Botaničkoj bašti.

"Ulažemo nadljudske napore da svaka od kulturnih institucija preživi u ovakvim teškim uslovima, te da stvori ambijent da otvori svoja vrata za posjetioce. Festival u cijelosti dijeli brigu s građanima Sarajeva i cijelim gradom za način na koji će biti realizirani programi Festivala u ovakvim uslovima, uz potpunu sigurnost građana", najavio je on

Dio programa, kao što je predstava "Zemlja bajki" Hansa Kristijana Andersena koja je trebala biti održana sutra, bit će pomjeren za narednu sedmicu.