Film Festival
0

Pohlepa, siromaštvo i partizantski film na Motovunu

Sarajevo-x.com
Uz glavni program koji uključuje međunarodnu i regionalnu konkurenciju kroz 22 dugometražna uratka, kao i program Novi finski film kojim na motovunskom brdu predstavljamo Finsku, kao dodatne filmske poslastice Motovun Film Festival donosi i dva kinotečna ciklusa ispunjena antologijskim naslovima.

Priče o pohlepi i siromaštvu uključuju sedam različitih uradaka s istom tematskom poveznicom. Sam festival započeti će jutarnjom projekcijom američke “Pohlepe” Ericha von Stroheima, jednog od najvećih redatelja iz razdoblja nijemog filma. Ovaj je nijemi film u originalu trajao nevjerojatnih deset sati i jedan je od najpoznatijih naslova u povijesti kinematografije koji je bio podvrgnut tako drastičnoj cenzuri.

Drugog dana festivala publiku će zabaviti Charlie Chaplin sa još jednim klasikom – “Zlatnom groznicom” iz 1925. Scena u kojoj pregladnjeli Chaplinov lik Skitnica jede svoju čizmu pripada među najpoznatije scene u historiji filma.

“Zemlja bez hljeba” kontroverznog Španjolca Luisa Buñuela nadrealistični je dokumentarni portret udaljene španjolske regije Las Hurdes. “Čudo u Milanu” talijanski je klasik Vittoria De Sice, prvog oskarovca s neengleskog govornog područja. U život u SAD-u tokom Velike depresije gledatelji će zavirit filmom “Stari, imaš sitnoga?” Philippa More. Riječ je o kolekciji dokumentarnih, novinarskih i filmskih snimki koje su u to krizno doba zabavljali publiku. Film uključuje izvedbe Binga Crosbyja, Boba Hopea, Clarka Gablea, Mickeyja Rooneyja, I mnogih drugih. Antologijsko djelo hrvatskog dokumentarizma i najpoznatiji dokumentarni film Krešimira Golika “Od 3 do 22” (1966.) još je jedan naslov u spomenutom programu, a posljednja u nizu “pohlepnih” priča je “Wall Street” američkog redatelja Olivera Stonea, koja progovara o nerijetko brutalnom ponašanju u berzovnom svijetu.

Kod partizantskih filmova iz programa Das ist Walter koji će zaključivati svaku festivalsku večer nije riječ o velikim spektaklima, već o partizantskim vesternima, akcijskim filmovima koji su svojedobno domaćoj publici pružali puno dobre zabave.

U programu je tako "Dvostruki obruč" Nikole Tanhofera, slavonska inačica "Rio Brava". "Kapetan Leši" Živorada Mitrovića je svojevrsna jugoslavenska "My Darling Clementine", film koji Kosovo koristi onako kako je Hollywood koristio Divlji zapad. "Most" je svojedobno bio najpopularniji film Hajrudina Krvavca, a "Walter brani Sarajevo" istog redatelja postao je legendaran zbog kasnijih citata i reciklaža.

Konačno, u programu je i „Partizantski film“ Igora Stoimenova, dokumentarac koji se bavi najvišim dostignućima ovog žanra: ratnim spektaklima Veljka Bulajića i akcijskim filmovima spomenutog Hajrudina Krvavca.

Vezani članci