Galerija Public Room
5

Pogledajte videorazglednice koje je Sarah Brugner napravila s bh. muzičarima

Klix.ba
U sklopu programa AiR (Artist in Residence) sarajevske organizacije Public Room, austrijska rediteljica i novinarka Sarah Brugner provela je posljednja dva mjeseca radeći u Bosni i Hercegovini. Zajedno s Michaelom Lugerom, Sarah je tvorac muzičke web stranice They Shoot Music koja broji mnoštvo videoradova o muzičarima i njihovim pričama.

U duhu radova za ovu stranicu, Sarah je vrijeme u BiH, između ostalog, provela praveći videorazglednice iz BiH s bendovima i solo izvođačima, od Zostera i Helem Nejse do Damira Imamovića. Nekoliko razglednica će zajedno s mini izložbom fotografija biti predstavljeno u sobi Evergreen Public Room galerije u utorak, 30. maja u 19 sati.

"Prikazat ću tri videorazglednice s grupom Helem Nejse, Zosterom i Divanhanom. To su statični videozapisi snimljeni na popularnim i pomalo turističkim lokacijama tako da su tipična mjesta koja nalazite na slici razglednice. S obzirom na to da je razglednica trenutni snimak koji slikom i napisanim tekstom prenosi određeno, ove videorazglednice rade isto ali kroz zvuk, odnosno muziku. Budući da je to samo statičan snimak ništa vas ne odvraća od izvedbe koja se odvija na potpuno opušten i reduciran način. Muzičari ulaze u kadar, izvode i ponovno odlaze. Razglednice su zabilježene ispred turističkih lokacija, ali ipak otkrivaju i svakodnevni život tih mjesta", kaže Sarah Brugner o svom radu.

Sarah Brugner je filmski i video novinar iz Beča. Radila je na nekoliko videoprojekata širom Europe, uvijek uz muziku uživo i portretiranje muzičara. Suosnivač je popularnog muzičkog video bloga They Shoot Music, a režirala je i dugometražni dokumentarac Fuck the Atlantic Ocean, film o dva austrijska muzičara na njihovom putovanju kroz Južnu Ameriku. Film je prikazan na raznim filmskim festivalima diljem Europe i Južne Amerike.

Za dva mjeseca provedena u BiH Sarah je proputovala vijelu državu i intervjuisala mnoge muzičare. Iako su neki od videa su još u izradi, Sarah će na predstavljanju prikazati bar dijelove

"Trenutno sam završila portret s Barimatangom u Mostaru koji govori o sefardijskoj muzici i pjevačica Jelena Milušić izvodi takvu pjesmu uživo. Počela sam montirati ​​portret s Helem Nejse i pokazat ću bar dijelova. Uskoro će biti objavljeni videi koje sam radila s Činčilom i Damirom Imamovićem, ali sigurno neće biti spremni za izložbu", kaže Sarah.

Ova serija portreta neće biti samo portret određenog benda ili muzičara, već i portret osređenog mjesta. Ostavit će dojam o tome što znači biti muzičar u Bosni i Hercegovini, pokazati tradiciju iz koje dolaze, koje su njihove specifične borbe i nadahnuća. Portreti se ne usredotočuju na određeni žanr, već pokazuju niz postojećih, tradicionalnih i underground umjetnika.