Sutra premijera
108

Pogledajte teaser za "Protekciju", novu predstavu Kokana Mladenovića

L. K.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) sutra će u 19:30 biti odigrana premijera "Protekcije" Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića. Prvom izvedbom ovog pozorišnog komada započet će obilježavanje velikog jubileja sto godina rada i djelovanja Kuće na Obali.

Milena Bogovac, koja potpisuje adaptaciju teksta, je zajedno sa Mladenovićem pripremila pozorišni komad čiji je cilj uzdrmati neke od osoba koje se spominju u predstavi.

"Mi smo se zaprepastili podudaranjem afera koje se otkrivaju kroz predstavu sa onima koje se otkrivaju u Bosni i Hercegovini, ali i ostatku Balkana. Svi imamo beskrajno primitivne i grabežljive političke elite koje nemaju pojma o kulturi i vaspitanju. Tu su da kradu i uzmu za sebe. To je ista vrsta ljudi. Te afere koje se nabrajaju u našoj predstavi su jako dobro poznate svima koji ovdje žive. Nema imena, ali svi će znati ko su. Sve nerazjašnjene afere u ovoj zemlji igra naš junak, oštetio je građane za više od milijardu eura", rekao je Mladenović.

Dodaje kako su u procesu stvaranja predstave izračunali koliko se škola, bolnica i kilometara autoputa moglo izgraditi, kao i koliko se radničkih plata i boračkih dodataka moglo isplatiti za taj pokradeni novac.

"Mi sami sebi biramo vlasti umjesto da biramo političke servise koji predstavljaju ono što mi mislimo. Oni su tu da služe nama, a ne mi njima. Ja bih najradije da predstava potakne ljude da izađu na ulice i sruše vlast. To se naravno neće dogoditi, ali naše je da pričamo o tome. Vjerujem da će se publika gromko smijati, ali da će nakon toga ostati neki okus gorčine", zaključno je naveo Mladenović.