Bogat repertoar
26

Pogledajte sjajna pozorišna ostvarenja u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U drugoj polovini februara u Narodnom pozorištu Sarajevo možete pogledati vrhunska pozorišna ostvarenja.

U subotu, 16. februara, u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izveden balet "Okovani Prometej" u koreografiji i režiji Belme Čečo Bakrač koja je napisala i libreto prema motivima istoimene Eshilove tragedije.

"Okovani Prometej"

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS, uz goste iz Beograda Milana Rusa i Igora Pastora, hor Oper NPS i Sarajevska filahrmonija pod dirigentskom palicom Nade Matošević Orešković.

"Leptir"

U ponedjeljak, 18. februara, u 19:30 sati na maloj sceni NPS-a En Face možete pogledati predstavu "Leptir" u režiji Emira. Z. Kapetanovića, a prema tekstu Aleksandra Radunovića.

"Tekst govorio o otuđenosti unutar porodice, uslijed nedostatka komunikacije, a to je problem mnogih današnjih porodica. Komunikacija unutar porodica danas se obavlja putem mobitela, kompjutera i drugih sredstava komunikacije koja ne uključuju prisustvo stvarne emocije. Stoga su ovakve predstave danas potrebnije, nego ikada ranije", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Feničanke"

U srijedu, 20. februara, u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena dramska predstava "Feničanke" u režiji Ozrena Prohića. Adaptacija Lade Kaštelan korespondira sa današnjim vremenom, bavi se temama koje su univerzalne i aktuelne. Savremeni pristup antičkoj tragediji govori o tome kako se puno stvari kroz historiju promijenilo, ali kako se jedino nije promijenio čovjek. Konkretno, ovo je priča gdje se braća međusobno ubijaju zbog zavisti i borbe za vlast, ali i zbog usuda, tj. prokletstva svojih predaka.

"Suada i Muše: Fudbaler i balerina"

U petak, 22. februara, u 19:30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo nas očekuje multimedijalna promocija "Suada i Muše: Fudbaler i balerina", promocija knjige i filma o primabalerini Sarajevskog baleta Suadi Kavazović-Mušović i vrhunskom sportisti Džemaludinu Mušoviću. Autori knjige su Dinko Omeragić i Indira Kučuk-Sorguč, a autorica filma je Indira Kučuk-Sorguč.

"Buba u uhu"

U subotu, 23. februara, u 19:30 sati bit će izvedena komedija "Buba u uhu" u režiji Admira Glamočaka. "Buba u uhu" jedan je od najboljih i najčešće izvođenih Feydeauovih pozorišnih komada. Njegove duhovite, otkačene i virtuozno napisane tekstove obožava publika u cijelom svijetu. Feydeauovo pozorište je blisko farsi, prepuno bučne komike, nevjerojatnih zapleta i apsurda.

"Vera"

U ponedjeljak 25. februara, u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru festivala Sarajevska zima 2019. gostuje Narodno pozorište Brno iz Češke Republike koje će kroz dramu "Vera" ispričati životnu priču atletičarke Vere Born.

"Seviljski berberin" (Foto: D. S./Klix.ba)

U utorak, 26. februara, u 19:30 sati na sceni NPS-a bit će izvedena slavna opera "Seviljski berberin" Gioachina Rossinija. U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Grupa "Zero Positivo" iz Italije i Sarajevska filharmonija kojom će dirigovati Dario Vučić. Predstava je rađena u koprodukciji sa Ambasadom Italije u BiH.

U četvrtak, 28. februara, u 19:30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena predstava "Dama s kamelijama", balet u dva čina i sedam slika prema romanu Alexandrea Dumasa sina, za koji koreografiju potpisuje Vasilij Medvedev gost iz Rusije. U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta NPS, uz pratnju orkestra Sarajevske filharmonije, kojim će dirigovati Samra Gulamović.

Ulaznice možete rezervisati i kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo svakog dana osim nedjelje od 9 do 11:30 i od 15:30 do 19:30 sati. Osim toga, rezervacije možete izvršiti putem telefona 033 221 682, peutem web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo ili putem e-maila [email protected].