Kultura
0

Pogledajte prvi bh. dječiji dokumentarno-igrani film Mit o Bosni i Hercegovini

Klix.ba
Nakon uspješnog predstavljanja filmova Mit o Bosni i Hercegovini v.1 i Mit o Bosni i Hercegovini v.2, u sklopu programa 19. Sarajevo Film Festivala, Mali Magacin Kabare sa koproducentom FACE TV Sarajevo u subotu 15. februara premijerno će u televizijskom programu predstaviti prvi bh. dječiji dokumentarno-igrani film.

Svi oni koji nisu imali mogućnost i nisu uspjeli pogledati Mit o Bosni i Hercegovini kada je premijerno predstavljen u junu 2013. godine ili tokom Sarajevo Film Festivala, 15. februara u 20 sati na Face TV će moći pogledati Mit o Bosni i Hercegovini v.1, dok će 22. februara biti prikazan film polaznika druge grupe radionice Kreativnosti i mašte Malog Magacin Kabare, Mit o Bosni i Hercegovini v.2

Pod mentorstvom edukatora, glumica Zane Marjanović i Sanele Krsmanović i redatelja/scenariste Saše Peševskog, u prošlom semestru radionica kreativnosti i mašte, polaznici su obradili formu dokumentarnog igra. Polaznici radionica su osmislili od likova, scena, same priče i koncepta filma, pa do plakata za film i pokazali svoju viziju Bosne i Hercegovine. Nezadovoljni odgovorima odraslih o Bosni i Hercegovini, sami su rekonstuisali istorijske periode kroz koje je Bosna i Hercegovina prošla i dali svoju viziju budućnosti.

U prvom semestru polaznici Malog Magacin Kabarea pripremili su predstavu Zulfo Pićolini i Kerim plesač u zemlji klovnova, a tokom drugog semestra pripremili su prvi bh. dječiji dokumentarno-igrani film Mit o Bosni i Hercegovini. Svako dijete u produkciji projekata Malog Magacin Kabarea ima svoju specifičnu ulogu, te ima priliku iskušati se kao glumac, producent, scenarista, plesač, dizajner kostima, redatelj itd. U ovom ciklusu radionica Malog Magacin Kabarea, polaznici uzrasta od 7 do 14 godina pripremaju još jedan film, koji će ovog puta biti u formi mjuzikla.

Mali Magacin Kabare - "Dječija radionica kreativnosti i mašte" je mjesto koje pruža priliku i podstiče kreativno djelovanje kod djece, te pored razvijanja individualnosti ima za cilj i socijalizaciju djece, razvijanje društvene odgovornosti, te podsticanje i oslobađanje djece u komunikaciji i odnosu prema okolini. Više informacija o Malom Magacin Kabareu svi zainteresovani mogu dobiti putem e-maila: [email protected] ili telefona 066 935 016.