Za ljubitelje umjetnosti
101

Pogledajte izložbu islamske kaligrafije Mirsada Smajovića u Morića hanu

I. S.
Izložba istaknutog kaligrafa iz Sarajeva Mirsada Smajovića Mirze otvorena je u prostoru Morića hana u Sarajevu.

Smajović je izrazio nadu da će ljubitelji umjetnosti, kao i turisti koji obilaze stario dio grada posjetiti njegovu izložbu koja će biti otvorena do septembra.

Islamsko-arapska kaligrafija je spoj njegove duhovnosti, talenta i želje da učini nešto od svog bitisanja na ovom svijetu.

Smajović je rođen 1967. godine u Sarajevo, gdje je završio Prvu gimnaziju. Od 1986. do 2000. godine je radio kao kompozitor, gitarist, skladatelj, tekstopisac, aranžer i producent.

U periodu od 1974. do 1978. godine proučavao je kaligrafiju i pismo Kur’ana pod nadzorom profesora Esrefa Kovačevića i hafiza Kadrija Yakupi.

Profesionalno se počeo baviti kaligrafijom od 1998., a na zahtjev atašea za kulturu i konzula Egipta, Smajović je podučavao studente orijentalnih jezika i tečaja arapskog jezika. Pakistanski učitelji su ga nagradili i pohvalili za doprinos islamske kaligrafije. Kaligrafska djela nalaze se u mnogim galerijama, a jedno od njih nalazi se u pakistanskom nacionalnom muzeju Lahore.

Status istaknutog umjetnika u Kantonu Sarajevo dobio je 2008. godine. Njegova kaligrafija ukrašava domove poznatih ličnosti, među kojima su: iranski predsjednik Muhammed Hatemi, bivši premijer Malezije Mahathir Mohamad, trenutni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan i neki ministri u vladi Konje, Burse, Antalije i Isparte.